Počinje rat cena baterija koji bi uskoro mogao da pojeftini električne automobile

Počinje rat cena baterija koji bi uskoro mogao da pojeftini električne automobile

Električna vozila (EV) su dugo bila skuplja od svojih pandana na fosilna goriva, zbog visokih cena baterija. Međutim, najavljeno smanjenje cena baterija kineskog proizvođača CATL i BID FinDreams može promeniti dinamiku brže nego što se očekivalo.

Industrija električnih vozila doživela je ogroman rast 2022. godine, ali je zatim naišla na izazove zbog prebrzog porasta u odnosu na potražnju. Ipak, obećano smanjenje cena baterija ukazuje na napredak u tehnologiji. Novi hemijski sastavi baterija, poput onih bez kobalta, postaju sve češći.

Najveći svetski proizvođači automobila i baterija rade na pronalaženju jeftinijih i održivijih rešenja. Kineski proizvođači dominiraju tržištem litijum-gvožđe-fosfatnih (LFP) baterija, dok Toyota istražuje solid-state baterije koje obećavaju veći domet i brže punjenje.

Kina, kao najveće tržište električnih vozila, doživljava opadanje potražnje, što je navelo proizvođače baterija da smanje cene kako bi stimulišli potražnju. Održivi lanci snabdevanja za ključne minerale, poput litijuma, postaju sve važniji u ovoj industriji.

Iako su cene litijuma porasle zbog globalne potražnje, očekuje se da će rast ponude nadmašiti potražnju, što bi trebalo da stabilizuje cene baterija. U ovom tržištu, kineski proizvođači zauzimaju vodeću ulogu, ali i drugi globalni igrači, poput Tesle i Toyote, doprinose inovacijama i razvoju novih tehnologija baterija.

Uprkos trenutnom napretku, još uvek smo na početku revolucije baterija. Nove hemijske formule, solid-state baterije i istraživanje alternativnih minerala obećavaju da će električna vozila postati još dostupnija i održivija opcija za budućnost.