Obnovljivi izvori energije pomažu u neutralisanju povećanja emisija uglja

Obnovljivi izvori energije pomažu u neutralisanju povećanja emisija uglja

Skok u obnovljivim izvorima energije i naporima u pogledu efikasnosti pomogao je da se otupeli strahoviti pad u porastu emisija ugljenika od porasta upotrebe uglja prošle godine zbog globalne energetske krize, saopštila je IEA u četvrtak, čak i ako emisije CO 2 dostignu novi rekord.

Na kraju, globalne emisije povezane sa energijom porasle su za manje od jedan odsto, ali su i dalje na neodrživoj putanji rasta, navodi Međunarodna agencija za energiju u novom izveštaju.

„Uticaji energetske krize nisu doveli do velikog povećanja globalnih emisija koje su se u početku plašile – i to zahvaljujući izvanrednom rastu obnovljivih izvora energije, električnih vozila, toplotnih pumpi i energetski efikasnih tehnologija“, izjavio je izvršni direktor IEA Fatih. rekao je Birol.

„Bez čiste energije, rast emisije CO 2 bio bi skoro tri puta veći“, dodao je on.

Dodatnih 321 milion tona emisija povezanih sa energijom podiglo je ukupnu vrednost na novi maksimum od više od 36,8 milijardi tona. Emisije povezane sa energijom činile su više od tri četvrtine proizvodnje gasova staklene bašte.

Povećanje od 0,9 odsto bilo je manje od stope globalnog ekonomskog rasta od 3,2 odsto u 2022. godini, vraćajući se na decenijski trend koji je prošle godine prekinut skokom od šest odsto usled oporavka globalne ekonomske aktivnosti nakon COVID-a.

Rusko oštro smanjenje isporuke prirodnog gasa Evropi prošle godine nakon međunarodnih sankcija zbog invazije Moskve na Ukrajinu izazvalo je globalnu energetsku krizu.

Ne samo da su mnoge evropske zemlje povećale korišćenje elektrana na ugalj, azijske zemlje su to učinile još više jer je cena tečnog prirodnog gasa naglo porasla.

Emisije CO 2 iz uglja porasle su za 1,6 odsto, što je bilo oko jedne četvrtine stope u 2021, saopštila je IEA.

Ipak, rast emisija je i dalje daleko premašio prosečnu stopu rasta emisija uglja tokom protekle decenije i više nego nadoknadio pad emisija od 1,6 odsto usled manje potrošnje prirodnog gasa.

IEA je primetila da su emisije CO 2 najbrže rasle iz nafte, za 2,5 odsto, ali su i dalje ispod nivoa pre pandemije. Povećanje je velikim delom rezultat oporavka vazdušnog saobraćaja nakon COVID-a.

IEA sa sedištem u Parizu saopštila je da su kineske emisije prošle godine bile ravne zbog strogih mera protiv COVID-19 i opadanja građevinskih aktivnosti, što je dovelo do slabijeg ekonomskog rasta i smanjenja industrijskih i transportnih emisija.

Ali isključujući Kinu, emisije iz zemalja u razvoju i privreda u Aziji porasle su za 4,2 odsto zbog njihovog brzog ekonomskog rasta i rastuće potražnje za energijom.

Birol je takođe udario u kompanije za fosilna goriva, za koje je primetio da ostvaruju rekordne prihode zahvaljujući skoku cena energije.

„Još uvek vidimo da emisije iz fosilnih goriva rastu, što ometa napore da se ispune svetski klimatski ciljevi“, rekao je on.

Kompanije za fosilna goriva „moraju da preuzmu svoj deo odgovornosti, u skladu sa svojim javnim obećanjima da ispune klimatske ciljeve“, rekao je Birol, pozivajući ih da preispitaju svoje strategije kako bi proizvele „smisleno smanjenje emisija“.