Norveški radnici počinju štrajk, smanjujući proizvodnju

Norveški radnici počinju štrajk, smanjujući proizvodnju

Norveški radnici u ofšoru započeli su u utorak štrajk koji će smanjiti proizvodnju nafte i gasa, rekao je Rojtersu sindikat koji vodi industrijsku akciju.

Štrajk, u kojem radnici traže povećanje plata kako bi kompenzovali rastuću inflaciju, dolazi usred visokih cena nafte i gasa, pri čemu su isporuke prirodnog gasa Evropi posebno otežane nakon smanjenja ruskog izvoza.

„Štrajk je počeo“, rekao je za Rojters Audun Ingvartsen, lider sindikata Lederne.

Norveška vlada je saopštila da „pomno prati sukob“. Može intervenisati da prekine štrajk ako postoje izuzetne okolnosti.

U utorak će proizvodnja nafte i gasa biti smanjena za 89.000 barela ekvivalenta nafte dnevno (boepd), od čega proizvodnja gasa čini 27.500 boepd, saopštio je Ekvinor.

U sredu će štrajk produbiti smanjenje proizvodnje gasa u zemlji na ukupno 292.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, ili 13 odsto proizvodnje, saopštio je NOG u nedelju.

Proizvodnja nafte će od srede biti smanjena za 130.000 barela dnevno, rekao je lobi, što odgovara oko 6,5 odsto norveške proizvodnje, prema proračunu Rojtersa.

Dalja planirana eskalacija do subote mogla bi dovesti do zatvaranja skoro četvrtine norveške proizvodnje gasa, kao i oko 15 odsto proizvodnje nafte, prema proračunu Rojtersa.

Na kraju, odluka je operatera – Ekuinora – da zatvori izlaz. Ekuinor (EKNR.OL) nije odmah bio dostupan da komentariše poslednju najavljenu eskalaciju.