Japan: Plate zabeležile najveći pad u skoro dve godine

Japan: Plate zabeležile najveći pad u skoro dve godine

Realne plate u Japanu produžile su pad u maju i zabeležile najveći pad u odnosu na prethodnu godinu u skoro dve godine, pokazali su vladini podaci u utorak, dok se potrošačka inflacija kretala blizu sedmogodišnjeg najvišeg nivoa od nominalne rast plata, smanjenje potrošačke moći domaćinstava.

Veći životni troškovi usred niskog rasta plata verovatno će obuzdati ekonomski oporavak Japana od pandemije koronavirusa vođen potrošnjom.

Inflacija je takođe glavno pitanje za birače na izborima za gornji dom u nedelju, iako će vladajuća partija premijera Fumija Kišide verovatno povećati broj mesta koje ima, prema istraživanju javnog mnjenja objavljenom u ponedeljak.

U maju su realne zarade prilagođene inflaciji, ključni pokazatelj kupovne moći potrošača, pale za 1,8 odsto u odnosu na godinu ranije, saopštilo je ministarstvo rada.

Najveći pad od jula 2020. usledio je nakon revidiranih naniže pada od 1,7% u aprilu.

Indeks potrošačkih cena koji ministarstvo koristi za izračunavanje realnih plata, koji uključuje sveže prehrambene artikle, ali isključuje ekvivalentnu stanarinu vlasnika, porastao je u maju za 2,9 odsto, dok se u aprilu kretao blizu 3,0 odsto, što je zabeležilo najveći skok od oktobra 2014.

Inflacija cena je nadmašila nominalnu ukupnu gotovinsku zaradu, koja je porasla za 1,0% u maju, u odnosu na naniže revidirani rast od 1,3% prethodnog meseca, pokazali su podaci.

Plaća za prekovremeni rad, barometar snage korporativne aktivnosti, porasla je u maju za 5,5% na godišnjem nivou, što je bio najveći napredak za devet meseci i više od aprila revidovanog naniže rasta od 5,0%.

Posebne isplate, koje uključuju sezonske bonuse koje kompanije često smanjuju kada se suoče sa udarnim vetrovima, pale su za 7,0% u maju, ali očitavanje ima tendenciju da bude veoma promenljivo u mesecima osim u sezonama bonusa od juna do avgusta i od novembra do januara.

Pad specijalnih davanja, koji je označio najveći pad u poslednjih 16 meseci, bio je glavni razlog za usporavanje ukupnih novčanih zarada od aprila, rekao je zvaničnik ministarstva zdravlja.