Nafta raste sa sedmomesečnog minimuma, Rusija preti obustavom izvoza

Nafta raste sa sedmomesečnog minimuma, Rusija preti obustavom izvoza

NjUJORK – Cene sirove nafte su u četvrtak porasle za oko 2 odsto nakon što su pale na najniži nivo u poslednjih sedam meseci na prethodnoj sednici nakon što je Rusija zapretila da će zaustaviti izvoz nafte i gasa nekim kupcima, piše Rojters.

Do tog povećanja cena došlo je uprkos iznenadnom povećanju zaliha sirove nafte u SAD prošle nedelje i zabrinutosti da bi kinesko produženje mera zatvaranja zbog COVID-19 i rastuće kamatne stope širom sveta usporile ekonomsku aktivnost i pogodile potražnju za gorivom.

Zalihe sirove nafte u SAD porasle su za skoro 9 miliona barela prošle nedelje zbog kombinacije povećanog uvoza i tekućeg oslobađanja iz vladinih rezervi za vanredne situacije, saopštila je Uprava za energetske informacije.

Ozbiljna konstrukcija je u poređenju sa prognozom analitičara za 250.000 barela izvlačenja u anketi Rojtersa i podacima industrijske grupe Američkog instituta za naftu (API) koji pokazuju povećanje od 3,6 miliona barela.

„Većina te nafte u toj izgradnji došla je iz strateških rezervi nafte. Što brže ispraznimo SPR, to će veće povlačenje biti u budućnosti“, rekao je Fil Flin, analitičar Price Futures Group.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odmerava potrebu za daljim ispuštanjem sirove nafte iz državnih zaliha za vanredne situacije, rekla je sekretarka za energetiku Dženifer Granholm.

Fjučersi na Brent su do 14:03 poskupeli za 1,58 dolara, ili 1,8 odsto, na 89,58 dolara za barel. EDT (1803 GMT), dok je američka nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) porasla za 1,96 dolara, ili 2,4%, na 83,90 dolara.

U sredu su obe referentne vrednosti pale za više od 5% da bi se zatvorile na najnižim nivoima od sredine do kraja januara.

Cene su dobile izvesnu podršku od pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina da će zaustaviti izvoz nafte i gasa ako evropski kupci uvedu gornje granice cena.

Evropska unija je predložila ograničavanje cena ruskog gasa, povećavajući rizik od racionalizacije ove zime ako Moskva izvrši svoju pretnju. Ruski Gasprom već je zaustavio tokove iz gasovoda Severni tok 1.

Belgijski ministar energetike predložio je ograničenje veleprodajnih cena gasa, a ne samo ruskog uvoza.

Britanija je saopštila da će ograničiti račune potrošača za energiju na dve godine.

Zabrinutost za zdravlje globalne ekonomije i očekivanja pada tražnje za gorivom doveli su do oštrog pada cena nafte na prethodnoj sednici.

Kineski Čengdu produžio je blokadu za većinu od svojih više od 21 miliona stanovnika kako bi sprečio dalje prenošenje COVID-19.

Evropska centralna banka (ECB) podigla je svoje ključne kamatne stope za neviđenih 75 baznih poena i nagovestila dalja povećanja, dajući prioritet borbi protiv inflacije, čak i kada se ekonomija bloka kreće ka verovatnoj zimskoj recesiji.

Predsednik Federalnih rezervi SAD Džerom Pauel rekao je da je centralna banka „snažno posvećena“ smanjenju inflacije i da treba da nastavi sa radom dok ne završi posao.

„Trgovci energijom uglavnom su cenili zatvaranja u kineskom COVID-u i zahtevaju zabrinutost zbog agresivnih signala zaoštravanja od strane ECB i Fed-a“, rekao je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u kompaniji za podatke i analitiku OANDA.

JP Morgan je rekao da će OPEK+ možda morati da smanji proizvodnju za milion barela dnevno (bpd) da bi „zaustavio opadajući zamah cena i ponovo uskladio fizička i papirna tržišta koja izgledaju nepovezana“.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici na čelu sa Rusijom, zajednički poznati kao OPEK+, dogovorili su se ove nedelje da smanje proizvodnju za 100.000 barela dnevno za oktobar.