Povećanje proizvodnje žitarica na Filipinima kako bi sprečili prehrambenu krizu

Povećanje proizvodnje žitarica na Filipinima kako bi sprečili prehrambenu krizu

Filipinski predsednik Ferdinand Markos Mlađi obećao je u ponedeljak da će učiniti sve što je potrebno da poveća proizvodnju pirinča i kukuruza u svojoj zemlji, nastojeći da smanji oslanjanje na uvoz i izbegne da bude teško pogođen krizom hrane koja se sada nazire širom sveta. .

Markos, koji je položio zakletvu kao predsednik prošle nedelje i koji je sebe imenovao za ministra poljoprivrede, rekao je da su Filipini – drugi po veličini svetski uvoznici pirinča – sada u nepovoljnijem položaju u pogledu snabdevanja hranom.

„Kada pogledamo širom sveta, svi se pripremaju za to“, rekao je Markos tokom sastanka sa visokim poljoprivrednim zvaničnicima, misleći na krizu sa hranom.

„Zato bi zaista trebalo da obratimo veliku pažnju na ono što možemo da uradimo.“

Markos dolazi na vlast u kritičnom trenutku, sa najvišom inflacijom u više od tri godine i dok se svet suočava sa otežanim snabdevanjem hranom, što je rezultat sukoba između glavnih izvoznika žitarica Rusije i Ukrajine.

U transkriptu sastanka koji je dao predsednik ne pominju se nikakve konkretne popravne mere ili ciljevi, ali Markos je rekao da će vlada obezbediti pristupačnost cena hrane.

Da bi osigurao dugoročnu dovoljnost hrane i pristupačnost, Markos je ponovio obećanje kampanje da će „rekonstruisati naš lanac vrednosti“, u okviru svog šestogodišnjeg mandata, kako bi se smanjila zavisnost od uvoza hrane.

Takođe je tražio reviziju zakona o tarifi pirinča iz 2019. godine, koji je otvorio filipinska vrata za uvoz ukidanjem godišnje kvote za kupovinu i ograničavanjem uloge vlade u trgovini pirinčem na obezbeđivanje snabdevanja tokom vanrednih situacija.