Malaisia Airlines zaključuje ugovor za Airbus A330neos

Malaisia Airlines zaključuje ugovor za Airbus A330neos

FARNBORO – Malaisia Airlines se približava dogovoru da Airbus SE (AIR.PA) A330neos zameni svoju flotu od 21 ranijeg modela A330, rekla su dva izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Izvršni direktor Malaisia Airlines-a Izham Ismail rekao je prošlog meseca da avioprevoznik želi da donese odluku o pojedinačnoj zameni svoje flote A330 do sredine do kraja jula.

Tada je odbio da kaže da li će aviokompanija naručiti avione, koji bi trebalo da zamene 15 A330-300 i šest A330-200, direktno od proizvođača ili od iznajmljivača.

Malaisia Airlines u svojoj floti ima avione A330 i A350 i dala je privremenu narudžbu za avione Boeing Co (BA.N) 787 2017. godine, ali je pustila da ugovor propadne.

Izvori, koji nisu mogli biti imenovani jer nisu bili ovlašćeni da javno govore o tome, rekli su Rojtersu da je A330neo izabran kao preferirani model.

Portparol Malaisia Airlinesa rekao je u sredu da avioprevoznik još nije doneo odluku o zameni A330.

„Još uvek prolazimo kroz proces“, rekao je portparol.

Plan modernizacije flote osmišljen da pomogne u smanjenju emisija ugljenika dolazi pošto je avio-kompanija, koja je godinama stvarala gubitke čak i pre pandemije, od oktobra izveštavala o pozitivnom prilivu novca.

Portparol Erbasa nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.