Mađarska protiv gasnog plana Evropske komisije

Mađarska protiv gasnog plana Evropske komisije

Plan Evropske komisije da ograniči cenu ruskog gasa je u suprotnosti sa interesima Evrope i Mađarske, izjavio je šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peter Sijarto pred hitan sastanak ministara energetike EU u snimku na svom Fejsbuku, a prenosi agencija Rojters.

Sijarto je rekao da će predloženo ograničenje cena rezultirati trenutnim prekidom isporuke u Evropu.

„Plan da se ograniči cena isključivo ruskog gasa koji dolazi gasovodima potpuno je protiv interesa Evrope i Mađarske“, rekao je Sijarto.

„Ako se ograničenja cena uvedu isključivo na ruski gas, to će očigledno dovesti do trenutnog prekida isporuke ruskog gasa. Nije vam potrebna Nobelova nagrada da biste to priznali“, dodao je on.

„Jutros… učinićemo sve što je moguće da Brisel konačno shvati da snabdevanje gasom nije ideološko ili političko pitanje, već stvar teške fizičke realnosti“, rekao je Sijarto.

Mađarska dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko Bugarske i Srbije po dugoročnom ugovoru sa Rusijom, a još milijardu kubnih metara gasa gasovodom iz Austrije. Ugovor sa Gaspromom predviđen je na 15 godina.

Ministri energetike EU u petak će razgovarati o načinima za obuzdavanje cena energije, koje su porasle otkako je Rusija prekinula većinu svojih isporuka gasa Evropi kao odgovor na sankcije EU zbog njene invazije na Ukrajinu.

Češka Republika, koja trenutno predsedava EU, rekla je da želi da ukloni ograničenja cena ruskog gasa sa dnevnog reda sastanka.

Mađarska vlada je uoči zime naložila da se potrošnja gasa u svim državnim institucijama i preduzećima smanji za četvrtinu.