Selektor Albanije Silvinjo i njegovi pomoćnici položili zakletvu kao državljani Albanije

Selektor Albanije Silvinjo i njegovi pomoćnici položili zakletvu kao državljani Albanije

Selektor fudbalske reprezentacije Albanije, Brazilac Silvinjo, zajedno sa svojim pomoćnicima, položio je zakletvu kao državljanin Albanije u utorak, uoči Evropskog prvenstva. Ceremonija se održala u gradu Lušnja, 80 kilometara jugozapadno od prestonice Tirane, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije.

Albanija je u decembru prošle godine objavila da je Silvinju dodeljeno državljanstvo kao znak zahvalnosti za vođenje reprezentacije do kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, što je tek drugi put da se Albanija kvalifikovala za ovaj turnir. Silvinjo je rekao: „Zajedno smo uradili dobar posao, ali pred nama je važan izazov.“

Silvinjovi pomoćnici, argentinski stručnjak Pablo Zabaleta i Italijani Luka Laurenti i Đanluka Stesina, takođe su dobili državljanstvo i položili zakletvu na istoj ceremoniji. Nije bilo jasno zašto je za ceremoniju izabran grad Lušnja, koji broji oko 80.000 stanovnika.

Na Evropskom prvenstvu, Albanija će igrati u Grupi B zajedno sa Italijom, Hrvatskom i Španijom kada turnir počne sledećeg meseca u Nemačkoj. Albanija se nada da će Silvinjo ostati na mestu selektora i voditi tim ka kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine. Silvinjov trenutni ugovor važi do kraja Eura 2024.

Ovo nije prvi put da Albanija dodeljuje državljanstvo stranom treneru. Italijanski trener Đovani de Bjazi dobio je albansko državljanstvo nakon što je predvodio Albaniju na Evropskom prvenstvu 2016. godine.