Honda navodi planove za prelazak na zelenu energiju

Honda navodi planove za prelazak na zelenu energiju

Honda proširuje upotrebu vodonika na kamione i građevinsku opremu, električnu energiju za zgrade, pa čak i svemir, a ne samo automobile na putevima, preneo je AP.

Honda Motor Co. planira novo vozilo sa gorivnim ćelijama za prodaju sledeće godine, prepuno gorivih ćelija koje je razvila kompanija General Motors Co. iz SAD, rekao je novinarima u četvrtak njen generalni direktor Testsuia Hasebe.

To će smanjiti cenu gorivih ćelija na trećinu onoga što je sada, rekao je on. Do 2030. godine, troškovi Hondinih gorivnih ćelija postaće uporedivi sa dizel motorima, rekao je Hasebe.

Novi paket gorivnih ćelija, koji se puni brže od prethodnih verzija, biće proizveden u Ohaju, a zatim će biti predstavljen na drugim lokacijama u Severnoj Americi i Japanu, rekao je Arata Ičinose, izvršni direktor kompanije.

Svi svetski proizvođači automobila, uključujući novopridošlice poput Tesle, osmišljavaju električna vozila i vozila koja rade na gorivim ćelijama i hibridnim sistemima, koji prelaze između gasnog motora i zelene tehnologije.

Gorivne ćelije se napajaju vodonikom i ne ispuštaju emisije.

„U poređenju sa električnim baterijama, gorivne ćelije su efikasne u proizvodnji energije i stoga nude dobro rešenje bez emisija“, rekao je Hasebe, koji nadgleda razvoj poslovanja sa vodonikom u Hondi.

Honda je bila među pionirima u gorivnim ćelijama, pokazujući prototip automobila 1998. godine, a svoj prvi tržišni proizvod 2002. godine.

Honda planira da obezbedi svoj dimnjak za gorivo JAKSA-i, ili Japanskoj agenciji za istraživanje svemira, koja je ekvivalent NASA-i u ovoj zemlji. U korišćenju vodonika za komercijalne kamione, Honda sarađuje sa japanskim proizvođačem kamiona Isuzu Motors i započela je testove sa Dongfeng motorom u Kini. Hondina gorivna ćelija počela je da snabdeva strujom Hondinu lokaciju u SAD ovog meseca.

Hondina najava o gorivnim ćelijama naglašava kako su japanski proizvođači automobila godinama insistirali na radu na različitim rešenjima za klimatske promene, a ne samo na električnim vozilima.