Izvoz nafte iz Venecuele se oporavlja

Izvoz nafte iz Venecuele se oporavlja

HJUSTON – Venecuela je prošlog meseca izvezla 619.300 barela dnevno (bpd) sirove nafte i goriva, jer je nastavak isporuka u Evropu i ponovno pokretanje pogona za preradu nafte podigli prodaju za 16 odsto u odnosu na oktobar, prema dokumentima i Refinitivu Eikon podaci.

Izvoz članice OPEK-a je ove godine u proseku iznosio oko 620.000 bpd godišnje do danas, nešto ispod 2021. godine, ali se očekuje da će porasti u narednim mesecima pod licencom SAD za naftnu kompaniju Chevron Corp kao deo strategije ublažavanja sankcija .

Italijanskoj naftnoj kompaniji Eni, još jednom partneru u zajedničkom ulaganju državne kompanije PDVSA, u novembru su dodeljena dva tereta sirove nafte za otplatu duga, sa ukupno 1,85 miliona barela venecuelanske razblažene nafte u Španiju, gde će biti prerađena od strane Repsol.

Izvoz je takođe imao koristi od ponovnog pokretanja PDVSA-Chevron uređaja za nadogradnju sirove nafte u njihovom zajedničkom preduzeću Petropiar u pojasu Orinoka. U blizini, jedna od dve fabrike za mešanje sirove nafte Petrolera Sinovensa kojima upravljaju PDVSA i China National Petroleum Corporation (CNPC) takođe je nastavila sa radom. Oboje su patili od prekida rada i nedostatka razblaživača za rad.

Ukupno 24 tereta koji su prevozili sirove i rafinisane proizvode i 224.000 metričkih tona metanola i petrolej koksa isplovili su iz venecuelanskih voda prošlog meseca, prema podacima i internim izvoznim rasporedima PDVSA.

Novembarske brojke su implicirale povećanje obima od 16% u odnosu na oktobar, ali su bile skoro 3% niže od izvoza u istom mesecu prošle godine i ispod avgustovskog maksimuma od 813.000 bpd.

Većina novembarskog tereta je otišla za Kinu nakon što je prošla kroz čvorišta za transfer sa broda na brod, posebno u Maleziju. PDVSA je takođe poslala oko 38.000 bpd sirove nafte, mazuta i mešavine benzina ključnom političkom savezniku Kubi. To je bilo ispod 52.000 bpd u oktobru.

U novembru je isplovio supertanker u iranskom vlasništvu koji je stigao u Venecuelu donoseći uvoz, i brod kojim upravljaju treća strana, koji je prevozio venecuelansku tešku naftu i mazut za iransku državnu firmu Naftiran Intertrade Co (NICO), pokazuju dokumenti.

Očekuje se da će još jedan tanker pod iranskom zastavom u Venecueli, Huge, ovog meseca krenuti nazad noseći mazut za NICO u okviru razmene nafte sa PDVSA-om, navodi se u dokumentima.