Holandija predlaže ograničenje cene gasa u EU

Holandija predlaže ograničenje cene gasa u EU

BRISEL – Holandija je razmotrila debatu u Evropskoj uniji o tome da li da ograniči cene gasa alternativnim predlogom koji bi ograničio cene gasa, ali samo za kupce u vlasništvu ili državnu podršku, prenosi Rojters.

Zemlje EU pregovaraju o predlogu Evropske komisije za ograničenje povećanja cena gasa dok zemlje pokušavaju da smanje visoke troškove energije u svojim ekonomijama, i utrkuju se da postignu dogovor do 13. decembra.

U holandskom predlogu, koji je podeljen sa zemljama EU i koji je video Rojters, navodi se da su kupci gasa koje podržava vlada i kompanije koje su po zakonu obavezne da kupuju gas za punjenje skladišta doprinele porastu cena gasa u Evropi ovog leta, dok su se zemlje utrkivale da zamene sve manje isporuke ruskog gasa i bili su spremni da plate do neba visoke cene za to.

Holandija je stoga predložila ograničavanje gasnih transakcija od strane tih kupaca na nivou ispod limita koji je predložila EU, a koji bi se revidirao svakog meseca.

Energetska kriza u Evropi naterala je zemlje, uključujući Holandiju, da subvencionišu punjenje skladišta, dok Nemačka nacionalizuje uvoznike gasa Uniper SE i Sefe. Državni kupci gasa u Poljskoj, Italiji i Austriji takođe bi mogli biti pogođeni predloženim holandskim ograničenjem.

Niži limit cena – koji predlog nije precizirao – mogao bi pomoći ideji da dobije podršku Belgije, Poljske, Italije i drugih zemalja koje žele ograničenje EU, ali su kritikovale predlog EU zbog previsoke cene i toliko strogih uslova da je malo je verovatno da će se pokrenuti.

Međutim, holandska kapa ne bi direktno intervenisala na tržištima gasa u EU kojima se trguje na berzi, što neke zemlje koje podržavaju kapitalnu trgovinu kažu da žele. Komisija je predložila ograničenje trgovanja na ugovoru sa Holandskim instrumentom za prenos vlasništva (TTF) gasnog čvorišta na prvi mesec.

U predlogu Holandije se navodi da bi ograničenje moglo da se primeni ili tako što će EU odbiti da odobri podršku državne pomoći za šeme kupovine gasa ako su cene iznad gornje granice, ili tako što će zemlje svakog meseca izveštavati EU o kupovini gasa koje podržava vlada.

Cene gasa u EU su porasle nakon što je Rusija smanjila isporuke nakon februarske invazije na Ukrajinu, ali su cene dostigle vrhunac u avgustu, što se poklopilo sa ruskom isključivanjem gasovoda Severni tok 1 i akcijom među zemljama EU da popune skladište uoči zime.