EU potvrdila datum svoje energetske nezavisnosti od Rusije

EU potvrdila datum svoje energetske nezavisnosti od Rusije

Oslanjanje na ruski gas neće prestati najmanje do 2027.

Evropska komisija je potvrdila da očekuje da će EU ostati zavisna od uvoza energenata iz Rusije još najmanje pet godina, javila je u ponedeljak novinska agencija TASS.

U odgovoru na pitanje postavljeno tokom brifinga za štampu u Briselu o tome koliko brzo će američki tečni prirodni gas (LNG) pomoći Evropi da odbaci ruski gas, portparol Evropske komisije za klimatske akcije i energetiku Tim Mekfi rekao je da će blok „zavisiti od ugljeničnih goriva iz Rusije do 2027. Mekfi je rekao da je EU procenila da bi mogla da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa za dve trećine ove godine i da će do kraja maja biti predstavljen detaljan plan o tome kako će to postići.

Mekfijevi komentari prate prošlonedeljne razgovore bloka sa Sjedinjenim Državama, koji su se fokusirali na proširenje američkih isporuka LNG-a Evropskoj uniji kao način da se smanji zavisnost kontinenta od ruskog gasa. Američki predsednik Džo Bajden sastao se sa zvaničnicima Brisela kako bi pokušao da podstakne embargo i na rusku naftu, koji se Evropa uzdržala od nametanja, pozivajući se na strahove od recesije.

U saopštenju koje su SAD i Evropska komisija objavile o energetskoj bezbednosti nakon samita, potvrđena je njihova „zajednička odluka da se ukine zavisnost EU od ruskih fosilnih goriva do 2027. godine“ i najavljeno je da je formirana radna grupa za postizanje tog cilja.

Blok je rekao da je nastojao da obezbedi stabilnu potražnju za dodatnim američkim LNG od približno 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje do najmanje 2030. godine, „pod razumevanjem da formula cene za isporuku LNG-a u EU treba da odražava dugoročno tržište osnove“.

Evropska unija odlučila je da prestane da kupuje prirodni gas od Rusije u okviru širokog spektra sankcija uvedenih kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini. Rusija trenutno zadovoljava oko 40% potražnje EU, isporučujući oko 175 milijardi kubnih metara godišnje.