Erbasu dozvoljeno da koristi zabranjeni ruski titanijum

Erbasu dozvoljeno da koristi zabranjeni ruski titanijum

Kanadska vlada je dozvolila Erbasu da koristi titanijum proizveden u Rusiji u svojim proizvodnim procesima uprkos tome što je prva zapadna država koja je sankcionisala ovaj strateški metal.

Otava je zabranila isporuke ruskog titanijumskog giganta VSMPO-AVISMA – najvećeg svetskog proizvođača prerađenog titanijuma – u februarskom paketu sankcija Moskvi. Metal je važan za vazduhoplovnu industriju, cenjen zbog svoje snage u odnosu na težinu.

„Erbas je svestan da je kanadska vlada uvela sankcije VSMPO-u i dobio je neophodno ovlašćenje da obezbedi Erbasove operacije u skladu sa primenljivim sankcijama”, rekli su u Erbasu Kanade za Rojters u utorak, ne precizirajući vremensku liniju.

Dok je EU opsežno sankcionisala Moskvu nakon eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine, ona je odustala od stavljanja VSMPO-AVISMA na crnu listu. Izuzeće kanadske vlade je osmišljeno tako da Erbasu da slobodu u uvozu aviona proizvedenih u EU i napravljenih od ruskog titanijuma, navodi Rojters.

Erbas je najavio da se „odvaja“ od ruskog titanijuma 2022. „Biće pitanje meseci, a ne godina“, rekao je izvršni direktor Erbasove odbrane i svemira Majkl Šolhorn u decembru te godine.

Konkurent kompanije Boing takođe je tvrdio da je prestao da kupuje strateški metal iz Rusije 2022. Međutim, glavni dobavljači za Boing – kao što su Safran grupa i Rolls-Roice – nastavili su da kupuju titanijum od VSMPO-AVISMA, pisao je poslednji put Vašington post meseca, rekavši da to ilustruje kako Zapad ostaje zavisan od Rusije u pogledu metala.

Samo Kanada i Ukrajina su sankcionisale ruskog titanijumskog giganta, dok je najveći sponzor Ukrajine, SAD, stavio kontrolu izvoza na korporaciju u septembru. Ograničenja zabranjuju američki izvoz u kompaniju, ali dozvoljavaju njenom titanijumu u SAD.