Šmihal razgovarao sa predsednikom EBRD o nizu projekata

Šmihal razgovarao sa predsednikom EBRD o nizu projekata

Premijer Ukrajine Denis Šmihal sastao se sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso na marginama konferencije o oporavku Ukrajine u Luganu.

„Na marginama konferencije o oporavku Ukrajine, održan je sastanak sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso. Razgovarali smo o implementaciji tekućih projekata i izgledima za pokretanje novih projekata“, rekao je Šmihal u Telegramu.

On je ponudio EBRD da učestvuje u finansiranju projekta izgradnje mobilnih kotlarnica, pošto ih je najmanje dve stotine u Ukrajini uništila Rusija. Šmihal je takođe pokrenuo pitanje kupovine specijalne opreme za čišćenje vode za piće.

„Lično sam zahvalio gospođi Reno-Baso što je izdvojila 2 milijarde evra za podršku stabilnosti Ukrajine i pomoć žrtvama rata u okviru Paketa pomoći u vezi sa vojnim akcijama u Ukrajini“, dodao je premijer.

Kako je saopšteno, konferencija o oporavku Ukrajine o obnavljanju Ukrajine nakon vojne agresije Ruske Federacije održava se u Luganu, u Švajcarskoj, od 4. do 5. jula.

5. jula, predstavnici više od 40 zemalja i oko 20 međunarodnih organizacija odobrili su Lugansku deklaraciju kao ishodni dokument Konferencije o oporavku Ukrajine URC2022 i obavezali se da će podržati Ukrajinu.

Prema Vladi Ukrajine, program oporavka je već procenjen na 750 milijardi dolara.