Funta na dvogodišnjem najnižem nivou

Funta na dvogodišnjem najnižem nivou

Sterling je u utorak pao u odnosu na dolar na dvogodišnji najniži nivo pošto je kriza u vladi britanskog premijera Borisa Džonsona pojačala pritisak na valutu koja se već povlači zbog straha od recesije i ponovnog rasta dolara, prenosi Rojters.

Ministar finansija Riši Sunak podneo je ostavku nekoliko minuta nakon što je ministar zdravlja podneo ostavku rekavši da je izgubio poverenje u Džonsonovu sposobnost da vlada u nacionalnom interesu.

Ostavke bi mogle da budu poslednji udarac za Džonsonovu premijersku poziciju nakon što je pokušao da se izvini zbog najnovijeg skandala koji je upropastio njegove skoro tri godine na funkciji.

Međutim, funta je već bila pod velikim pritiskom tokom dana, jer je izgledalo da će veliki skok cena prirodnog gasa i u Evropi i u Britaniji pogurati inflaciju još više, potencijalno gurnuvši privredu u recesiju.

Sterling je takođe bio među valutama koje su bile pogođene rastućim dolarom, koji ima koristi od globalne ponude za sigurno utočište dok strahovi od recesije rastu.

Vesti o ostavkama britanske vlade izazvale su blagi pad, ali je sterling ostao na niskim nivoima od 1,1899 dolara iz marta 2020. Zatim je nadoknadio neke gubitke i do 1930. GMT se trgovao 1,25% niže po ceni od 1,195 dolara.

„Inicijalna reakcija u stomaku bi bila… da se proda valuta. Međutim, UK očigledno nije jedina ekonomija u nesigurnoj ili krhkoj poziciji“, rekao je Filip Šo, glavni ekonomista u Investeku.

On je tvrdio da bi se, suočen sa krizom vlasti, Džonson mogao čak odlučiti za manje konfrontirajući pristup pregovorima sa Evropskom unijom o Severnoj Irskoj, „što bi moglo da smanji uočenu pretnju od trgovinskog rata ili trgovinskih akcija“.

Britanski parlament razmatra novi zakon kojim bi se jednostrano promenili carinski aranžmani između Britanije i Severne Irske koji su prvobitno dogovoreni kao deo sporazuma o izlasku iz EU.

Analitičari kažu da su Džonsonovi dani na funkciji izgleda bili odbrojani, ali bi izbor novog lidera Konzervativne stranke mogao da potraje nedeljama.

„Novi lider će želeti da pridobije birače i partiju Torijevaca – tako da ćemo možda u nastavku videti fiskalne subvencije za energiju i smanjenje poreza kako bismo pridobili vernike Torijevaca“, rekao je Džordan Ročester, FKS strateg u Nomuri.

Sterling je porastao za 0,2% u odnosu na evro, koji je pao na nove dve decenije u odnosu na dolar,

Ali je oslabio 1,3% na 162 jena, dok je u odnosu na švajcarski franak sterling oslabio 0,5% na 1,157.

Banka Engleske, pokušavajući da se uhvati u koštac sa rastućom inflacijom, a da pritom ne umanji ekonomiju, podigla je stope pet puta od decembra. Neki tržišni igrači očekuju veće povećanje od 50 baznih poena na sledećem sastanku 4. avgusta.

BoE je u utorak saopštio da su ekonomski izgledi za Britaniju i svet pomračeni i poručio bankama da povećaju rezerve kapitala kako bi osigurale da izdrže oluju.