Šolc se obavezao na sporazum o slobodnoj trgovini između Indije i EU

Šolc se obavezao na sporazum o slobodnoj trgovini između Indije i EU

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u subotu da su on i indijski premijer Narendra Modi posvećeni zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Indije i Evropske unije (EU), prenosi Rojters.

„To je važna tema i ja ću se lično uključiti“, rekao je Šolc posle sastanka sa Modijem u Nju Delhiju.

EU i Indija su prošle godine obnovile pregovore o sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa ciljem da se pregovori završe do kraja 2023. godine.

Za EU, sporazum o slobodnoj trgovini sa Indijom bi odgovarao njenoj strategiji povećanja angažovanja sa indo-pacifičkim regionom, gde blok cilja na bilateralne sporazume kako bi iskoristio očekivani veći ekonomski rast. Sporazum bi takođe mogao da deluje kao protivteža rastućem uticaju Kine u regionu.

Šolc je upoznao Modija dan nakon prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. Njegova poseta zajedno sa velikom poslovnom delegacijom istakla je rastući značaj Delhija za zapadne sile koje traže podršku za svoje protivljenje ratu Moskve.

„Rat traje već godinu dana. To je užasan rat sa mnogo razaranja… To je velika katastrofa“, rekao je on.

„Svet pati od ove agresije… ali mi ćemo učiniti sve što možemo da svet ostane dobro mesto“, rekao je on i dodao da je saradnja Indije i Nemačke „veoma, veoma važna“.

Modi je nastojao da odvrati tekući sastanak Grupe 20 od rasprave o ratu u Ukrajini. Njegova vlada nije otvoreno kritikovala Moskvu zbog invazije, već je umesto toga pozvala na dijalog i diplomatiju kako bi se rat okončao.

Indija je takođe naglo povećala kupovinu nafte od Rusije, svog najvećeg dobavljača odbrambenog hardvera, iako su cene pale.

Modi je rekao da su Indija i Nemačka posvećene realizaciji svog neiskorišćenog potencijala u sektorima kao što su bezbednosna i odbrambena saradnja.

Šolc će takođe snažno insistirati na dogovoru vrednom 5,2 milijarde dolara za prodaju Indiji šest konvencionalnih podmornica, iako se ne očekuje da će ovaj najnoviji pokušaj zapadne vojne proizvodne sile da odvoji Nju Delhi od zavisnosti od Rusije u pogledu vojnog hardvera, dati trenutne rezultate .

Zaokret Nemačke ka Indiji je posebno oštar, s obzirom na to da su bliske ekonomske veze sa Kinom, glavnim kupcem nemačkih mašina alatki, i Rusijom, njenim ključnim snabdevačem energijom, uticale na nemački prosperitet u poslednjih 15 godina.

Dok je jedan od navedenih ciljeva munjevitog putovanja poboljšanje ekonomskih veza, zvaničnici imaju na umu potrebu da se izvrši pritisak na ono što će uskoro biti najmnogoljudnija zemlja na svetu da se suprotstavi ruskoj invaziji, čak i ako prekid ekonomskih veza Indije sa Moskvom nije na stolu.

„Uveren sam da su naše zemlje blisko povezane, da imamo zajedničke stavove, posebno kada je u pitanju demokratija“, rekao je Šolc.

Mnogi na globalnom jugu vide pritužbe Zapada na invaziju kao licemerje, s obzirom na njihovu dugu istoriju vojnih intervencija širom sveta, i strahuju da će poremećeni lanci snabdevanja i inflacija izazvati glad i glad.

Šolc se poslednji put sastao sa Modijem na junskom samitu Grupe sedam industrijskih sila, na koji je pozvao indijskog lidera u okviru napora koji su postali hitniji kako raste zabrinutost da bi Kina mogla da pojača političku podršku Rusiji.

Iako je Kina jedan od najvažnijih nemačkih trgovinskih partnera, invazija je mnogima u nemačkoj poslovnoj zajednici donela nedostatak diverzifikacije u lancima snabdevanja na koje se oslanjaju, dajući novu hitnost naporima da se poveća izloženost ogromnom potencijalnom tržištu.

Šolc je rekao da bi trebalo povećati ulaganja 1.800 nemačkih kompanija koje su već u Indiji.

Uprkos interesovanju, regulacija i trgovinske barijere čine Indiju teškim tržištem za nemačke kompanije.

Dvojica lidera razgovarala su i o klimatskim promenama, a članovi poslovne delegacije potpisali su sporazume u sektoru energije vetra, sunca i zelenog vodonika.