Kineska centralna banka smanjuje kamatne stope u nadi da oživi tržište nekretnina

Kineska centralna banka smanjuje kamatne stope u nadi da oživi tržište nekretnina

Kineska centralna banka donela je odluku da snizi primatnu kamatnu stopu na petogodišnje kredite, dok je zadržala jednogodišnju kamatnu stopu nepromenjenom, u nastojanju da ublaži pritiske na tržište nekretnina koje je u padu.

Petogodišnja kamatna stopa snižena je za 0,25 baznih poena na 3,95%, dok je jednogodišnja stopa ostala na 3,45%. Ovo je prvi put od maja prošle godine da je petogodišnja stopa snižena, a analitičari su istakli da je ovo najveće smanjenje za tu stopu.

Odluka kineske centralne banke usledila je nakon povratka tržišta u ponedeljak posle jednonedeljne pauze za Lunarnu Novu godinu. Državne banke su najavile niz planova za kreditiranje vredne milijarde dolara kako bi podržale investitore koji se suočavaju sa izazovima nakon što su suzbili prekomerno zaduživanje.

Džulijan Evans-Pričard iz Capital Economicsa izjavio je da smanjenje kamatnih stopa može donekle ublažiti pritisak na sektor nekretnina, iako samo po sebi neće značajno oživeti prodaju novih kuća. Dodao je da bi ova mera, zajedno sa povećanom kreditnom podrškom programerima, mogla imati pozitivan efekat.

Iznenađujuće sniženje petogodišnje kamatne stope može poboljšati pristupačnost za kupce smanjenjem hipotekarnih stopa, istakla je Linn Song iz ING Economicsa.

S obzirom na pritisak na kineski juan i nedostatak akcije od strane zapadnih centralnih banaka, Narodna banka Kine ima ograničen manevarski prostor, rekao je Song.

Iako tržišta nisu odmah reagovala na ovu odluku, analitičari i investitori nastavljaju da prate poteze Pekinga u podršci tržištu nekretnina i oporavku ekonomije. Upravljanje očekivanjima igra ključnu ulogu, a Stephen Innes iz SPI Asset Managementa ističe da se očekuje dalja podrška parcijalnim merama dok vlada daje prioritet razvoju naprednih tehnologija i održavanju stabilne ekonomije.