MMF snizio granice očekivanja za argentinske devizne rezerve

MMF snizio granice očekivanja za argentinske devizne rezerve

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je izmene cilja akumulacije argentinskih rezervi postavljenih u njihovom programu vrednom 44 milijarde dolara, pošto se poljoprivredna elektrana suočava sa teškom sušom koja je ugrozila i izvoz i ekonomski rast, prenosi Rojters.

Olakšavanje cilja akumulacije rezervi bilo je deo četvrte revizije u okviru programa zemlje vrednog 44 milijarde dolara, pri čemu je Argentina nastojala da ublaži očekivanja o svom ekonomskom učinku.

Odbor MMF-a je „odobrio modifikacije ciljeva akumulacije rezervi kako bi se delimično ublažio uticaj teške suše“, navodi se u saopštenju fonda, bez detalja o novim ciljevima.

Promena ciljanih rezervi snižava granice za južnoameričku ekonomiju da prođe buduće preglede MMF-a. Trenutni pregled, zasnovan na ciljevima do decembra, „ispunjen je sa određenom marginom“, prema fondu.

Ali s obzirom na dalju akumulaciju deviza, argentinska centralna banka je u martu prodala najveći mesečni iznos dolara od oktobra 2019. dok se bori da podupre lokalni pezos.

Argentinski pezos, koji je vezan za dolar, ove godine je pao za 15% u odnosu na američku valutu.

JPMorgan je u petak dodatno umanjio svoj stav o ekonomskom rastu Argentine u ovoj godini procenom smanjenja BDP-a od 2,3 odsto, navodeći još oštrije posledice nedavne, manje intenzivne suše.

„Poslednje revizije ukazuju na veći pad poljoprivredne proizvodnje nego što je to bilo 2018. godine“, navodi se u belešci JPMorgana.

Argentina je najveći svetski izvoznik sojinog ulja i sačme i treća po proizvodnji kukuruza, čiji je izvoz glavni izvor prihoda u stranoj valuti.

Vladin zvaničnik rekao je u četvrtak da će zemlja uvesti preferencijalni kurs za poljoprivrednike kako bi podstakla izvoz ključnih novčanica soje i drugih proizvoda od sledećeg meseca.

Revizija MMF-a uključivala je „odricanja od nepoštovanja vezanih za uvođenje mera politike koje su dovele do novih deviznih ograničenja i prakse više valuta“.