Iranska valuta pada na rekordno nizak nivo

Iranska valuta pada na rekordno nizak nivo

Iranska valuta rijala potonula je u subotu na rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar uprkos merama centralne banke usmerenim na hlađenje potražnje za stranom valutom od štediša zabrinutih zbog inflacije i ekonomskih perspektiva zemlje.

Rial se trgovao po 575.000 na nezvaničnom slobodnom tržištu u odnosu na dolar, u poređenju sa 540.000 u petak, prema deviznom sajtu Bonbast.com. Sajt bazar360.com je takođe naveo stopu od 575.000.

Sa godišnjom inflacijom koja iznosi više od 50%, Iranci pokušavaju da zaštite vrednost svoje štednje kupovinom deviza ili zlata.

U želji da ohladi tržište i ublaži potražnju za dolarima, centralna banka je u subotu ukinula zabranu privatnim menjačnicama koje prodaju čvrste valute.

Prošle nedelje je otvorio centar za razmenu kako bi omogućio običnim Irancima da kupuju devize, ali neki tržišni analitičari kažu da taj potez tek treba da umanji apetit za dolarima.

„Dok su neki analitičari očekivali da će se otvaranjem ovog centra emocionalno trgovanje na slobodnom tržištu smanjiti, dolar je nastavio uzlazno kretanje… a žar je postao još intenzivniji na tržištu fjučersa“, navodi ekonomski sajt Ecoiran.

Rial je izgubio skoro 45 odsto svoje vrednosti otkako su u septembru počeli protesti širom zemlje nakon smrti mlade Kurdske Iranke u policijskom pritvoru.

Nemiri su predstavljali jedan od najvećih izazova teokratskoj vladavini u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine.

Trgovci devizama kažu da depresijacija rijala delimično potiče od nemira i povećane izolacije Irana suočenih sa zapadnim sankcijama zbog njegovog stanja ljudskih prava i ruske upotrebe dronova iranske proizvodnje u Ukrajini.

Ponovno uvođenje američkih sankcija 2018. od strane tadašnjeg predsednika Donalda Trampa nanelo je štetu iranskoj ekonomiji ograničavanjem izvoza nafte iz Teherana i pristupa stranoj valuti.

Od septembra, nuklearni pregovori između Irana i svetskih sila o obuzdavanju nuklearnog programa Teherana u zamenu za ukidanje sankcija su u zastoju, pogoršavajući ekonomska očekivanja za budućnost Irana.