Fed bi mogao da snizi kamatne stope 2024. godine

Fed bi mogao da snizi kamatne stope 2024. godine

NjUJORK – Predsednik Federalnih rezervi Njujorka Džon Vilijams rekao je u ponedeljak da američka centralna banka treba da nastavi sa povećanjem kamatnih stopa, ali nije rekao koliko brzo i koliko će trebati da poveća troškove kratkoročnog zaduživanja, čak i dok on smatra da je smanjenje stope moguće 2024. pošto će inflatorni pritisci verovatno popustiti.

„Mislim da ćemo morati da zadržimo restriktivnu politiku još neko vreme; očekivao bih da će se to nastaviti najmanje sledeće godine“, rekao je Vilijams na virtuelnom događaju koji je održao Ekonomski klub Njujorka, napominjući da troškovi pozajmljivanja moraju da rastu da bi se smanjio previsoki nivo inflacije. „Vidim tačku da ćemo verovatno 2024. početi da obaramo nominalne kamatne stope jer se inflacija smanjuje.

Fed je ove godine agresivno povećao cenu kratkoročnog zaduživanja u borbi za suzbijanje inflacije. Po preferiranoj meri Fed-a, inflacija je tokom cele godine bila više od tri puta veća od cilja centralne banke od 2%.

Dok je Vilijams ukazao na neke znake napretka u smanjenju inflacije, rekao je da je potrebno da se kamatne stope dodatno povećaju.

„Koliko će te stope biti visoke zavisiće od toga kako će se razvijati ekonomija i inflacija“, rekao je Vilijams.

Vilijams je potpredsednik Saveznog komiteta za otvoreno tržište za utvrđivanje kamatnih stopa, koji održava svoj sledeći sastanak o politici 13-14. decembra. Fed je izvršio prevelika povećanja stope od 75 baznih poena na svoja poslednja četiri sastanka o politici, dovodeći ciljnu stopu na trenutni raspon od 3,75%-4,00%.

Zvaničnici Fed-a su signalizirali kako na novembarskom sastanku centralne banke tako iu komentarima od tada da bi mogli pronaći prostor da uspore tempo povećanja troškova pozajmljivanja dok se približavaju tački odmora za svoju kampanju povećanja kamatnih stopa. To je otvorilo vrata izgledima da bi Fed mogao povećati svoju ciljnu stopu za 50 baznih poena na sledećem skupu.

Vilijams nije ponudio nikakve smernice o njegovoj željenoj veličini za povećanje stope na sastanku sledećeg meseca, ili za krajnju destinaciju stope federalnih fondova, za koju je većina kreatora politike u septembru mislila da će biti između 4,5% i 5,0%.

Ali on posebno nije odbio ideju da bi Fed mogao da se kreće sporijim tempom sledećeg meseca. Tržište fjučersa na saveznim fondovima u ponedeljak je dalo 68% verovatnoću za izglede za povećanje od pola procenta na sastanku od 13. do 14. decembra.

S obzirom da se očekuje da će ekonomski rast ove i sledeće godine biti umereno pozitivan, Vilijams je rekao da će stopa nezaposlenosti u SAD verovatno porasti na između 4,5% i 5,0% do kraja sledeće godine, sa sadašnjih 3,7%.

Ipak, rekao je da recesija nije deo njegove osnovne prognoze, iako su rizici na donjoj strani. Vilijams je primetio novinarima nakon njegove formalne napomene da rizici za ekonomiju leže na lošoj strani, i rekao da je na osnovu njegovih perspektiva aktivnost posebno osetljiva na šokove koji bi mogli da dovedu naciju u recesiju.

U međuvremenu, sporiji globalni rast i poboljšanje lanaca snabdevanja trebalo bi da pomognu u smanjenju inflacije. U poređenju sa rastom od 6,2% u septembru u preferiranom Fed-ovom meraču inflacije, indeksu cena rashoda za ličnu potrošnju, Vilijams je rekao da bi inflacija trebalo da se smanji na između 5,0% i 5,5% do kraja 2022. i na 3,0% do 3,5% sledeće godine.

Vilijams je takođe rekao da se tržište obveznica prilično dobro drži uprkos akcijama Fed-a.