BMW, Michelin pogođeni previranjima u lancu snabdevanja, Publicis ustupa kontrolu u Rusiji

BMW, Michelin pogođeni previranjima u lancu snabdevanja, Publicis ustupa kontrolu u Rusiji

Michelin i BMW bili su među najnovijim kompanijama koje su u sredu upozorile na poremećaje u njihovom poslovanju zbog ruske invazije na Ukrajinu, dok je oglasna grupa Publicis saopštila da je predala kontrolu nad svojom ruskom podružnicom kako bi zaštitila svoje osoblje.

Lista zapadnih kompanija koje su obustavile poslovanje ili se povukle iz Rusije raste iz dana u dan nakon što je Zapad uveo sankcije sa ciljem da ograniči pristup Moskvi finansiranju.

Nemački BMW pridružio se drugim proizvođačima automobila u detaljnom opisu uticaja krize u Ukrajini na svoje poslovanje pošto je smanjio svoju prognozu profitne marže.

Ruska invazija na Ukrajinu i poremećaji u Kini povezani sa COVID-19 primorali su proizvođače automobila od Tojote (7203.T) do Tesle (TSLA.O) da zatvore fabrike i podignu cene, a mnogi upozoravaju na dodatni bol ako se okolnosti ne stabilizuju.

BMW je rekao da, iako je još uvek bio u mogućnosti da nabavi neke delove iz zapadne Ukrajine i angažuje alternativne dobavljače kako bi održao proizvodnju, treba očekivati dalji prekidi u narednim nedeljama.

Francuski Michelin (MICP.PA), koji je bio prvi međunarodni proizvođač guma koji je započeo proizvodnju u Rusiji 2004. godine, obustavio je proizvodnju u svojoj fabrici u Davidovu koja zapošljava oko 750 ljudi.

„Postoji mnogo poteškoća u snabdevanju – što znači da imamo poremećaj finansijskih tokova i problem nestabilnosti valute“, navodi se u saopštenju.

Michelin je rekao da je njegov prioritet podrška pogođenim zaposlenima.

Vlasnik Zare, Inditeks, koji je prestao da trguje u Rusiji, rekao je u sredu da je njegov cilj da „nastavi poslovanje u Rusiji i Ukrajini čim okolnosti dozvole“, dodajući da i dalje isplaćuje plate zaposlenima u zemlji.