Bajden poziva na oslobađanje od poreza na gorivo

Bajden poziva na oslobađanje od poreza na gorivo

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je Kongres da suspenduje savezni porez na benzin i dizel gorivo, u poslednjem pokušaju da obuzda rastuće cene na pumpama, preneo je Rojters u sredu, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

Prema izvoru, Bajden želi da Kongres usvoji zakon kojim se predviđaju federalne poreske olakšice na period od tri meseca.

Bajden je takođe navodno pozvao savezne države da suspenduju svoje poreze na gorivo, koji često premašuju federalne, i planira da zatraži od velikih američkih naftnih kompanija da povećaju kapacitete za preradu.

Kako prenosi Rojters, Bajden i njegovi savetnici već nekoliko meseci razgovaraju o odsustvu poreza na gorivo.

Međutim, taj korak bi zahtevao odobrenje Kongresa, zbog čega neki analitičari sumnjaju da će biti sproveden. Izveštaji sugerišu da su i republikanci i demokrate u Kongresu skeptični u pogledu suspenzije poreza na gorivo, sumnjajući da je to dovoljno da pomogne u obuzdavanju cena.

Trenutno, američki savezni porez na benzin iznosi 18,4 centa po galonu (18,4 centi za 3,8 litara), dok je porez na dizel 24,4 centa po galonu.

Cene goriva u zemlji počele su da rastu krajem zime usred skoka svetskih cena nafte. Prema Američkom udruženju za automobile (AAA), koje prati cene na više od 60.000 benzinskih pumpi širom zemlje, prosečna cena benzina u SAD u sredu iznosila je 4,955 dolara po galonu, što je više nego duplo više od cene u januaru 2021, kada je Bajden stupio na dužnost. U Kaliforniji cene goriva sada dostižu čak 6,371 dolara po galonu.