Azijske akcije se spremaju za povećanje kamatnih stopa

Azijske akcije se spremaju za povećanje kamatnih stopa

SIDNEJ – Azijske akcije počele su oprezno u ponedeljak u nedelju za koju će sigurno porasti kamatne stope u Evropi i Sjedinjenim Državama, zajedno sa podacima o poslovima i platama u SAD koji mogu uticati na to koliko dalje moraju da idu, preneo je Rojters.

Zarada od tehnoloških giganata ko je ko takođe će testirati snagu bikova sa Volstrita, koji žele da dovedu Nasdak do svog najboljeg januara od 2001. godine.

Ni Azija nije pokleknula jer brzo ponovno otvaranje Kine podstiče ekonomske izglede, sa MSCI-ovim najširim indeksom azijsko-pacifičkih akcija izvan Japana porastao za 11% u januaru na devetomesečni maksimum.

Rano u ponedeljak, indeks je porastao za 0,1% pošto su investitori iščekivali nastavak kineskog tržišta nakon lunarnih novogodišnjih praznika, dok je japanski Nikkei dodao 0,2%.

Fjučersi S&P 500 i Nasdak fjučersi su oslabili za 0,1%.

Investitori su uvereni da će Federalne rezerve u sredu podići stope za 25 baznih poena, nakon čega će uslediti povećanje za pola poena od strane Banke Engleske i Evropske centralne banke, a svako odstupanje od tog scenarija predstavljalo bi pravi šok.

Jednako važno biće i smjernice o budućoj politici s analitičarima koji očekuju jastrebovu poruku da inflacija još nije poražena i da se mora učiniti više.

„S obzirom na to da su američko tržište rada i dalje zategnuto, osnovna inflacija je povećana i finansijski uslovi ublažavaju, ton predsednika Fed Pauela će biti jastreb, naglašavajući da smanjenje na povećanje od 25 bp ne znači da dolazi pauza“, rekao je Brus Kasman, glavni ekonomista u JPMorgan, koji očekuje još jedan porast u martu.

„Takođe tražimo da on nastavi da se suprotstavlja tržišnim cenama smanjenja stopa kasnije ove godine.

Postoji mnogo napora da se uradi s obzirom da fjučersi trenutno imaju stope na vrhuncu od 5,0% u martu, da bi se do kraja godine vratile na 4,5%.

Prinosi na 10-godišnje zapise su do sada ovog meseca pali za 31 bazni poen na 3,518%, što je u suštini olakšalo finansijske uslove čak i kada Fed pokušava da pooštri.

Taj golublji izgled će takođe biti testiran podacima o platnim spiskovima u SAD, indeksu troškova zapošljavanja i raznim ISM anketama.

Što se tiče nedavnog skupa na Volstritu, mnogo će zavisiti od zarade Apple Inc, Amazon.com, Alphabet Inc i Meta Platforms, između mnogih drugih.

„Epl će dati uvid u opštu priču o potražnji za potrošače na globalnom nivou i pregled problema u kineskom lancu snabdevanja koji počinju polako da jenjavaju“, napisali su analitičari iz Vedbusha.

„Na osnovu naših nedavnih provera lanca snabdevanja u Aziji, verujemo da je potražnja za iPhone 14 Pro čvršća nego što se očekivalo“, dodali su. „Apple će verovatno smanjiti neke troškove oko ivica, ali ne očekujemo masovna otpuštanja.

Tržišne cene ranog ublažavanja Fed-a bile su teret za dolar, koji je do sada ovog meseca izgubio 1,5% u odnosu na korpu glavnih valuta.

Evro je porastao za 1,4% u januaru na 1,0870 dolara i malo je ispod devetomesečnog vrha. Dolar je čak izgubio 1% u odnosu na jen na 129,92 uprkos upornoj odbrani Banke Japana svoje izuzetno lake politike.

Pad dolara i prinosa je bio blagodat za zlato, koje je do sada poraslo za 5,6% za mesec na 1.928 dolara po unci.

Brzo ponovno otvaranje Kine se posmatra kao neočekivani dobitak za robu uopšte, podržavajući sve, od bakra preko rude gvožđa do cena nafte.

Peking je izvestio da su putovanja za Lunarnu Novu godinu unutar Kine porasla za 74 odsto u odnosu na prošlu godinu, iako je to još uvek samo polovina nivoa pre pandemije.

Rano u ponedeljak, Brent je porastao za 79 centi na 87,45 dolara po barelu, dok je američka nafta porasla za 66 centi na 80,34 dolara.