Američki dolar je „ogromna crna rupa“

Američki dolar je „ogromna crna rupa“

Dolar preti da proguta bogatstvo i država i pojedinaca, smatra Vang Zaibang.

Sjedinjene Države su prekršile glavne principe kapitalističke tržišne ekonomije i spremne su da razbiju globalni politički i ekonomski poredak, rekao je u četvrtak ruskoj novinskoj agenciji RIA Vang Zaibang, viši istraživač na kineskom institutu Taihe.

Prema ekspertu, Saudijska Arabija i drugi bliskoistočni saveznici SAD postali su nezadovoljni akcijama Vašingtona poslednjih godina.

„Današnja Amerika je nepouzdana i nepouzdana“, rekao je on, ističući to kao razlog zašto su Rijad i Peking ubrzali razgovore o pitanju namirenja sirove nafte u kineskim juanima. Ako pregovori budu uspešni, oni će imati dubok uticaj na kinesko-saudijsku naftnu saradnju, međunarodne monetarne odnose i ceo finansijski poredak, dodao je on.

„Dolar se pretvorio u ogromnu crnu rupu, koja u svakom trenutku može da uništi bogatstvo zemalja i pojedinaca“, rekao je on.

Vang je objasnio da, iako su SAD najveća svetska ekonomija, nema čvrstog razloga da njihova valuta nastavi da zadrži dominantnu poziciju.

„Poslednjih godina, Sjedinjene Države su bezobzirno koristile hegemoniju dolara kako bi oslobodile neograničenu likvidnost, što je dovelo do prezasićenosti dolara širom sveta i naglog povećanja finansijskog rizika u mnogim zemljama u razvoju“, rekao je istraživač. „Naročito, stvarajući geopolitičke rizike, Sjedinjene Države su izazvale skok cena robe, istovremeno povećavajući rizik od viših kamatnih stopa.