Kina poziva SAD na odgovor o ukrajinskim biolaboratorijama

Kina poziva SAD na odgovor o ukrajinskim biolaboratorijama

Ambasador Pekinga u UN rekao je da dokazi koje je pružila Rusija zaslužuju odgovor bez dvostrukih standarda.

Ruska otkrića dokumenata koji se odnose na biološke laboratorije u Ukrajini koje podržavaju SAD zaslužuju pažnju sveta, a uključene strane treba da se pozabave tim problemima, rekao je stalni predstavnik Kine pri UN Savetu bezbednosti u petak.

Pošto je bila žrtva hemijskog i biološkog oružja, Kina veruje da „svaka informacija i tragovi o biološkim vojnim aktivnostima treba da izazovu povećanu zabrinutost i pažnju međunarodne zajednice kako bi se izbegla nepopravljiva šteta“, rekao je ambasador Zhang Jun.

„Rusija je dalje otkrila novootkrivena relevantna dokumenta. Dotična strana treba da odgovori na pitanja i ponudi pravovremena i sveobuhvatna pojašnjenja kako bi se otklonile sumnje međunarodne zajednice“, dodao je Zhang.

Ne smatramo da je previše tražiti. I po ovom pitanju ne bi trebalo primenjivati dvostruke standarde.

Brifing SB UN za petak je sazvala Rusija, koja je podelila dokaze dobijene iz laboratorija širom Ukrajine. Stalni predstavnik Moskve pri UN Vasilij Nebenzia tvrdio je da bi, ako su opasni patogeni na kojima su laboratorije radile, procurili, uticaj na Evropu bi bio „teško zamisliv“ i mogao bi biti gori od pandemije Covid-19, u poređenju sa tim.

Prema brifingu ruske vojske u četvrtak, laboratorije koje finansira Pentagon radile su na „komponentama biološkog oružja“ i možda su bile povezane sa sumnjivim izbijanjima dirofilarijaze, tuberkuloze i ptičijeg gripa u poslednjih nekoliko godina.

Da su patogeni izašli iz laboratorija, rekao je Nebenzia Savetu bezbednosti UN, „razmere uticaja, uključujući i stanovništvo evropskih zemalja, u ovom slučaju je teško čak i zamisliti. Moguće je da bi čak i epidemija koronavirusa mogla da prebledi [u poređenju] sa ovim.

Vašington je godinama odbacivao kao „dezinformaciju“ ruske tvrdnje o biolaboratorijama u Ukrajini i rekao da SAD tamo finansiraju samo mirno medicinsko istraživanje. Ranije ovog meseca, međutim, visoki zvaničnik Stejt departmenta Viktorija Nuland priznala je da su SAD zabrinute zbog toga što Rusija potencijalno preuzima kontrolu nad laboratorijama i njihovim sadržajem.

U međuvremenu, visoki predstavnik UN za pitanja razoružanja Izumi Nakamitsu rekao je da svetska organizacija nema ni ovlašćenja ni mogućnosti da proverava podatke koje je pružila Rusija o navodnom američkom vojno-biološkom programu u Ukrajini.