Naučnici sumnjaju da se pojavio drugi oblik novog soja, nevidljiv za PCR test

Naučnici sumnjaju da se pojavio drugi oblik novog soja, nevidljiv za PCR test

Naučnici tvrde su identifikovali „stelt“ ili „nevidljivu“ verziju novog soja korone koja je nazvana omikroni koja se, kako kažu, ne može razlikovati od drugih varijanti pomoću PCR testa.

„Stelt“ varijantaima mnogo zajedničkih mutacija sa standardnim omikronom, ali joj nedostaje posebna genetska promena koja omogućuje korišćenje laboratorijskog PCR testa kao sredstva za otkrivanje verovatnih slučajeva zaraze.

Ova verzija se još otkriva kao virus korona svim uobičajenim testovima i može da se identifikuje kao soj omikron genomskim testiranjem, ali verovatni slučajevi zaraze nisu otkriveni rutinskim PCR testom koji daje brže rezultate.

„Stelt“ verzija je prvi put uočena među genomima virusa dostavljenim poslednjih dana iz Južne Afrike, Australije i Kanade, ali možda se već i proširila.

Otkriće novog oblika podstaklo je istraživače da podele varijantu B.1.1.529 na standardni omikron, poznat kao BA.1, i noviju varijantu, poznatu kao BA.2. Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku sa Univerziteta u Londonu, rekao je da su 42, odnosno otprilike šest odsto od 709 omikron genoma predatih Globalnoj inicijativi za deljenje svih podataka o zarazi (GISAID) za njenu bazu podataka, upravo genoma BA.2.

Nova „zabrinjavajuća varijanta“„Postoje dve verzije unutar omikrona, BA.1 i BA.2, koje su prilično genetski različite. Te dve verzije mogu da se ponašaju drugačije“, rekao je Balu. Naučnici koriste analizu celog genoma da bi potvrdili koja je varijanta izazvala infekciju koronom, ali PCR test ponekad može dati indikaciju.

Otprilike polovina PCR testova u, na primer, Velikoj Britaniji traži tri gena u virusu, ali omikron, kao i varijanta alfa pre njega, pozitivan je na samo dva od njih.

Nezvanično, pak, neki naučnici i istraživači nazivaju novu verziju „stelt omikron“, odnosno„nevidljivi omikron“, jer nema tog brisanja koje omogućuje PCR testovima da ga detektuju kao takvog.

Velika nepoznanica je kako se pojavila nova verzija. Iako potpada pod varijantu omikron, toliko je genetski različita da se može kvalifikovati kao nova „zabrinjavajuća varijanta“ ako se pokaže da se brzo širi,preneo je „Jutarnji list“pozivajući se na „Gardijan“.