Apple kaže da je uzbuđen što proizvodi iPhone 14 u Indiji

Apple kaže da je uzbuđen što proizvodi iPhone 14 u Indiji

NjU DELHI, 26. septembra – Kompanija Apple Inc saopštila je u ponedeljak da je proizvođač iPhone-a „uzbuđen što proizvodi iPhone 14 u Indiji”.

Apple je počeo da sklapa modele iPhone 14 u Indiji, saopštio je u ponedeljak, lokalno proizvodeći trenutnu liniju po prvi put u istoj kalendarskoj godini na drugom najvećem svetskom tržištu pametnih telefona jer analitičari predviđaju veći pomak u budućoj proizvodnji američkog giganta.

Globalni partner kompanije Fokconn proizvodi uređaj u fabrici Sriperumbudur u blizini Čenaja. Lokalno proizvedene iPhone jedinice biće u prodaji u zemlji kasnije ove godine. „Uzbuđeni smo što proizvodimo iPhone 14 u Indiji“, rekao je portparol Apple-a za TechCrunch u izjavi.

Apple je počeo lokalno da sklapa pametne telefone u Indiji 2017. godine, ali je do ove godine proizvođač iPhone-a koristio proizvodne pogone u Indiji za sklapanje telefona starije generacije. Apple je ranije ovog meseca lansirao modele iPhone 14.

Analitičari procenjuju da će Apple pretvoriti Indiju u globalni proizvodni centar iPhone-a do 2025. godine, jer polako smanjuje oslanjanje na Kinu, gde proizvodi ogromnu većinu svojih uređaja više od jedne decenije. U izveštaju ranije ovog meseca, analitičari JP Morgan rekli su da će Apple preseliti 5% globalne proizvodnje iPhone 14 u Indiju do kraja 2022. i proširiti svoje proizvodne kapacitete u zemlji kako bi proizveo 25% svih iPhonea do 2025. godine.

Indija je poslednjih godina privukla investicije proizvodnih partnera kompanije Apple Fokconn i Vistron, nudeći unosne subvencije dok se Nju Delhi kreće da od zemlje postane proizvodno središte. Prisustvo stranih proizvodnih giganata, zajedno sa „velikim resursima radne snage i konkurentnim troškovima rada“, čini Indiju poželjnom lokacijom, kažu analitičari JP Morgan.

„Indijski lanac snabdevanja iPhone-om je istorijski isporučivao samo stare modele. Zanimljivo je da je Apple zatražio da EMS prodavci proizvode iPhone 14/14 Plus modele u Indiji u 4K22, u roku od dva do tri meseca od početka proizvodnje u kontinentalnoj Kini. Mnogo kraći interval implicira sve veći značaj indijske proizvodnje i verovatno veće izdvajanje iPhonea za proizvodnju u Indiji u budućnosti“, dodaje se u izveštaju.