Predsednik Litvanije pozvao je UN da stvore specijalni tribunal za zločine Ruske Federacije u Ukrajini

Predsednik Litvanije pozvao je UN da stvore specijalni tribunal za zločine Ruske Federacije u Ukrajini

U svom govoru na Generalnoj skupštini UN, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda se založio za stvaranje specijalnog tribunala za istragu ratnih zločina, prenosi „Evropska istina“.

„Ne možemo dozvoliti nekažnjivost za ratne zločine i zločine koje je počinila Rusija. Garantovanje pravde i odgovornosti je izuzetno važno. Zato se Litvanija zalaže za stvaranje specijalnog tribunala za ratne zločine počinjene u Ukrajini“, rekao je Gitanas Nauseda.

Predsednik Litvanije je naglasio da je trajni mir posle sadašnje uzavrele faze rata moguć samo kada se u potpunosti obnovi teritorijalni integritet Ukrajine. On je pozvao svet da gleda na akcije, a ne na izjave Kremlja, i „doživljava Rusiju onakvom kakva jeste, a ne kako je prikazuje njena propaganda“.

„Iza maske „energetske supersile“ krije se neoimperijalna država koja nastoji da potčini svoje susede. Moramo kolektivno da osudimo postupke Ruske Federacije i zahtevamo da odmah prekine agresiju, bezuslovno povuče sve trupe sa teritorije Ruske Federacije. Ukrajinu i zaustaviti njenu neodgovornu i opasnu nuklearnu retoriku i akcije“, naglasio je Gitanas Nauseda.

On je podsetio da je Litvanija jedna od zemalja koja najaktivnije podržava Ukrajinu na nivou države i civilnog društva i obećao da će nastaviti da podržava sve dok Ukrajina ne pobedi.