Kuleba sa republikanskim senatorom razgovara o jačanju protivvazdušne odbrane

Kuleba sa republikanskim senatorom razgovara o jačanju protivvazdušne odbrane

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je u Njujorku razgovarao o pitanju podrške Ukrajini sa republikancem Džimom Rišom, koji je predsedavao Komitetom za spoljne odnose američkog Senata 2019-2021.

Kuleba je u komentaru za Ukrinform napomenuo da je zahvalio Rišu na podršci Ukrajini od strane Kongresa. Sagovornici su razgovarali o narednim koracima koje Kongres planira da preduzme, uključujući i posle izbora koji su zakazani za novembar. Prema Kulebinim rečima, oni su „iskreno razgovarali i o snabdevanju oružjem“.

Ministar je naglasio da je Ukrajina zahvalna SAD na pruženoj vojnoj pomoći. Međutim, napomenuo je da postoji potreba i da bez podrške Kongresa Ukrajina neće moći da dobije ovo oružje.

U svojoj objavi na Tviteru, Kuleba je napisao da se tokom sastanka usredsredio na načine jačanja sposobnosti ukrajinske protivvazdušne odbrane „kako bi bolje zaštitio ukrajinske gradove i naselja od razornih ruskih raketnih napada“. On je takođe istakao važnost proglašenja Rusije kao državnog sponzora terorizma.

Kako je preneo Ukrinform, 13. septembra je otvorena 77. sednica Generalne skupštine UN. Nedelja na visokom nivou održaće se od 20. do 23. septembra uz učešće državnih lidera, šefova vlada i ministara spoljnih poslova. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratiće se Generalnoj skupštini putem video linka tokom večernje sednice 21. septembra. Kuleba predvodi ukrajinsku delegaciju na ovoj sednici.