Oluja oštetila svemirski centar u Japanu

Oluja oštetila svemirski centar u Japanu

TOKIO – Tropska oluja koja je izazvala jaku kišu dok je presecala Japan u utorak se preselila u Tihi okean nakon što je ubila dvoje i ranila više od 100, paralisala saobraćaj i ostavila hiljade domova bez struje, prenosi Asošijejted pres.

Nova šteta je prijavljena u južnom Japanu, gde je tajfun Nanmadol pogodio tokom vikenda pre nego što je oslabio dok se kretao na sever.

Na ostrvu Tanegašima, južno od ostrva Kjušu, oštećen je zid u svemirskom centru Japanske agencije za vazduhoplovstvo i istraživanje, saopštilo je Ministarstvo privrede i industrije. Procenjuje se stepen štete na zgradi koja je korišćena za sklapanje raketa.

U prefekturi Mijazaki na južnom glavnom japanskom ostrvu Kjušu prijavljena su dva smrtna slučaja u ponedeljak, kada je oluja bila snažnija, saopštila je Agencija za upravljanje požarima i katastrofama. Jedan je muškarac pronađen u automobilu potopljenom u poplavljenoj farmi u gradu Mijakonojo, a drugi je pronađen ispod klizišta u Mimati.

Jedna osoba je nestala u zapadnoj prefekturi Hirošima, a 115 je povređeno širom zapadnog Japana, saopštila je agencija. Većina povreda je bila lakša, a ljudi su padali na kišnoj oluji, udareni komadićima razbijenih prozora ili letećim predmetima.

Više od 130.000 domova, većina u regionu Kjušu, i dalje je bilo bez struje u utorak ujutro, prema Ministarstvu ekonomije i industrije. Mnoge prodavnice su u jednom trenutku bile zatvorene i deo distribucije zaliha je odložen.

Većina prevoza se vratila u normalu u utorak kada su se putnici vratili na posao nakon trodnevnog vikenda. Nastavljeni su brzi vozovi i većina zemaljskog transporta, ali je na desetine letova prizemljeno u severoistočnom Japanu.

Tropska oluja krenula je ka Tihom okeanu kod severne japanske obale, saopštila je u utorak Japanska meteorološka agencija.