Dok UN razmatraju akciju Mjanmara, Malezija gura ASEAN da preispita mirovni plan

Dok UN razmatraju akciju Mjanmara, Malezija gura ASEAN da preispita mirovni plan

NjUJORK – Zemlje jugoistočne Azije moraju da odluče da li će nastaviti sa do sada neuspelim mirovnim planom za Mjanmar od pet tačaka ili će „odlučiti šta je sledeće” pre nego što se njihovi lideri sastanu u novembru, rekao je ministar spoljnih poslova Malezije Saifuddin Abdullah u ponedeljak, preneo je Rojters.

Mjanmar je u krizi otkako je vojska zbacila izabranu vladu liderke Aung San Su Ći u februaru prošle godine, pritvorivši nju i druge zvaničnike i pokrenuvši krvavo gušenje protesta i neslaganja.

Udruženje nacija jugoistočne Azije (ASEAN), čiji je Mjanmar član, predvodi mirovne napore.

Od sada do samita ASEAN-a u novembru, ASEAN mora ozbiljno da razmotri da li je konsenzus u pet tačaka i dalje relevantan i da li ga treba zameniti nečim boljim“, rekao je Abdulah. „Do kada se sastanemo u novembru, moramo postaviti to teško pitanje i za to vreme moramo imati odgovor.

Obraćajući se novinarima na marginama godišnjeg okupljanja svetskih lidera za Generalnu skupštinu UN u Njujorku, Abdulah je takođe rekao da se nada da 15-člani Savet bezbednosti UN neće izneveriti narod Mjanmara.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra rezoluciju koju su izradili Britanci – koja je distribuirana u petak – koja bi zahtevala prekid svakog nasilja u Mjanmaru, podstiče hitan prekid prenosa oružja Mjanmaru i preti sankcijama UN.

Takođe bi pozvala mjanmansku huntu da oslobodi sve političke zatvorenike, uključujući Su Ći, sprovede mirovni plan ASEAN-a i omogući demokratsku tranziciju.

Međutim, Savet bezbednosti je već dugo podeljen po pitanju Mjanmara, a diplomate kažu da će Kina i Rusija verovatno zaštititi zemlju od bilo kakve jake akcije i da će pregovori o britanskom nacrtu rezolucije verovatno potrajati.

Za usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti potrebno je najmanje devet glasova za i bez veta Rusije, Kine, Sjedinjenih Država, Francuske ili Britanije.