JBS će platiti nagodbu za fiksiranje cena svinjetine

JBS će platiti nagodbu za fiksiranje cena svinjetine

OMAHA – JBS je pristao da plati 20 miliona dolara za rešavanje tužbe sa potrošačima koji su optužili gigantskog proizvođača mesa da je u zaveri sa drugim kompanijama za proizvodnju mesa da naduva cenu svinjskog mesa, što će samo pojačati neke od tekućih zabrinutosti oko kako nedostatak konkurencije u industriji utiče na cene, preneo je AP.

Savezni sudija u Minesoti odobrio je poslednje poravnanje u ovim tužbama oko nameštanja cena prošle nedelje. Ali sudija je takođe odlučio da će skoro 7 miliona dolara od nagodbe otići advokatima tužilaca za njihov rad u slučaju. Još nije jasno koliko bi pojedinačni potrošači koji su kupili svinjetinu između 2009. i prošle godine mogli dobiti od preostalih 13 miliona dolara.

Ova tužba za svinjetinu je jedna od nekoliko tužbi za nameštanje cena koje prolaze kroz sudove. Za naduvavanje cena govedine i piletine optuženi su i proizvođači mesa, a u tim slučajevima najavljeno je nekoliko višemilionskih nagodbi. Kompanije za proizvodnju mesa su branile svoju praksu određivanja cena iako je u ovim slučajevima bilo nekoliko poravnanja.

Ranije je JBS pristao da plati restoranima i ugostiteljima 12,75 miliona dolara kao deo drugačijeg poravnanja u ovoj tužbi za svinjetinu, a Smithfield Foods je pristao da plati dvema različitim grupama kupaca svinjetine 83 miliona dolara i 42 miliona dolara u dva različita poravnanja u ovom slučaju.

Zvaničnici u američkom sedištu brazilske kompanije u Griliju, u Koloradu, nisu odmah odgovorili na pitanja o najnovijem poravnanju u ponedeljak, ali JBS nije priznao nijedno krivično delo kao deo sporazuma. Glavni advokati tužilaca takođe nisu odmah odgovorili na pitanja.

Tužba za svinjetinu ostaje u toku protiv drugih velikih proizvođača, uključujući Hormel i Tison Foods i kompaniju baze podataka Agri Stats koju su navodno koristili za deljenje poverljivih informacija o ceni, kapacitetu i potražnji. JBS je pristao da sarađuje u slučaju protiv tih drugih kompanija u sklopu poravnanja.

Tužba tereti glavne prerađivače mesa, koji zajedno kontrolišu više od 70% proizvodnje svinjskog mesa širom zemlje, da rade kooperativno na ograničavanju ponude svinja i povećanju cena.

Bela kuća, nekoliko poljoprivrednih trgovinskih grupa i jedan broj istaknutih članova Kongresa doveli su u pitanje prakse određivanja cena u industriji, iako proizvođači mesa tvrde da cene utiču na faktore ponude i potražnje, a ne na antikonkurentsko ponašanje.

Ministarstvo pravde istražuje navode o fiksiranju cena u industriji najmanje od 2020. godine, ali nije dostavilo ažurirane informacije o svojoj istrazi.

Bajdenova administracija je najavila nekoliko napora da poveća konkurenciju u industriji mesa kako bi pomogla u smanjenju cena, uključujući program od milijardu dolara za pomoć u uspostavljanju i širenju nezavisnih klanica. A Bela kuća je prilagodila administrativna pravila kako bi olakšala farmerima i rančerima da prijave zabrinutost ili tuže zbog antikonkurentnog ponašanja.

Sudija koji je odobrio nagodbu prošle srijede rekao je da je dodjela advokatima 33% prihoda, kao što je on učinio ovdje, u skladu sa drugim sličnim grupnim tužbama.