Pakistan „apsolutno neće“ platiti dugove uprkos poplavama

Pakistan „apsolutno neće“ platiti dugove uprkos poplavama

ISLAMABAD – Pakistan „apsolutno neće“ izmiriti obaveze po dugovima uprkos katastrofalnim poplavama, rekao je u nedelju ministar finansija, signalizirajući da neće biti većeg odstupanja od reformi osmišljenih da stabilizuju ekonomiju koja se bori, preneo je Rojters.

Poplave su pogodile 33 miliona Pakistanaca, nanele su milijarde dolara štete i ubile preko 1.500 ljudi – stvarajući zabrinutost da Pakistan neće izmiriti dugove.

„Put do stabilnosti je bio uzak, s obzirom na izazovno okruženje, a postao je još uži“, rekao je ministar finansija Miftah Ismail Rojtersu u svojoj kancelariji.

„Ali ako nastavimo da donosimo razborite odluke – a hoćemo – onda nećemo propasti. Apsolutno ne.“

Pakistan je uspeo da vrati program Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na pravi put posle meseci odlaganja, zahvaljujući teškim političkim odlukama. Ali pozitivno raspoloženje je bilo kratkog veka pre nego što su udarile katastrofalne padavine.

Uprkos katastrofi, Ismail je rekao da je većina stabilizacijskih politika i ciljeva i dalje na pravom putu, uključujući povećanje sve manje deviznih rezervi.

Rezerve centralne banke iznose 8,6 milijardi dolara, uprkos prilivu od 1,12 milijardi dolara sredstava MMF-a krajem avgusta, što je dovoljno samo za oko mesec dana uvoza. Cilj za kraj godine bio je povećanje bafera na 2,2 meseca.

On je rekao da će Pakistan i dalje moći da poveća rezerve za do 4 milijarde dolara, čak i ako poplave naškode bilansu tekućeg računa za četiri milijarde dolara u većem uvozu, kao što je pamuk, i negativno utiču na izvoz.

Međutim, on je procenio da se deficit tekućeg računa neće povećati za više od 2 milijarde dolara nakon poplava.

„Da, došlo je do značajnog gubitka za najsiromašnije ljude i njihovi životi nikada više neće biti ispunjeni. Ali u smislu servisiranja našeg spoljnog i lokalnog duga i mikro-makro-ekonomske stabilnosti, te stvari su pod kontrolom.“

On je rekao da su globalna tržišta „uznemirena“ zbog Pakistana, s obzirom da je ekonomija pretrpela najmanje 18 milijardi dolara gubitaka nakon poplava, koji bi mogli dostići čak 30 milijardi dolara.

„Da, naš rizik od neizvršenja kredita je porastao, cene naših obveznica su pale. Ali… mislim da će se u roku od 15 do 20 dana tržište normalizovati i mislim da će razumeti da je Pakistan posvećen oprezu.“

Sledeća velika isplata Pakistana – milijardu dolara u međunarodnim obveznicama – dospeva u decembru, a Ismail je rekao da će isplata „apsolutno“ biti ispunjena.

MMF je u nedelju saopštio da će sarađivati sa međunarodnom zajednicom da podrži napore Pakistana za pomoć i rekonstrukciju i nastojanja da se obezbedi održivost i stabilnost.

Ismail je rekao da su obezbeđeni spoljni izvori finansiranja, uključujući preko 4 milijarde dolara iz Azijske razvojne banke (ADB), Azijske banke za infrastrukturne investicije i Svetske banke.

Ovo uključuje 1,5 milijardi dolara sledećeg meseca iz ADB-a u okviru Instrumenta za anticikličku podršku – instrumenta budžetske podrške.

Ministar je takođe rekao da će se oko 5 milijardi dolara investicija iz Katara, UAE i Saudijske Arabije materijalizovati u tekućoj finansijskoj godini.

Njih trojica su ranije ove godine najavili interesovanje za ulaganje u Pakistan, ali još nisu saopšteni vremenski rokovi ili tačni planovi.

On je rekao da će ulaganja u UAE od milijardu dolara „definitivno materijalizirati“ u narednih nekoliko mjeseci u obliku kupovine na pakistanskom tržištu dionica.

On je dodao da će oko 3 milijarde dolara katarskih investicionih obećanja stići u toku finansijske godine do juna 2023.

„Oni gledaju na tri aerodroma u Pakistanu, Karačiju, Lahoru i Islamabadu… dugoročne zakupe. Takođe gledaju na kupovinu dve fabrike koje rade na LNG (tečni prirodni gas)… one za koje mislim da će verovatno ove kalendarske godine“, rekao je on.

Rekao je da ako se cifra od 3 milijarde dolara ne postigne nakon završetka finansijske godine, preostali iznos će otići na berzu.

On je takođe rekao da je prestolonaslednik Saudijske Arabije uverio premijera Šebaza Šarifa da će Rijad uložiti milijardu dolara pre decembra.

Pakistanska centralna banka objavila je u nedelju da je razvojni organ Saudijske Arabije takođe produžio depozit od 3 milijarde dolara, koji dospeva u decembru, na godinu dana.

On je rekao da će uskoro biti potpisan pravni instrument sa „prijateljskom zemljom“ za aktiviranje odloženog plaćanja za naftu od milijardu dolara.