Haitiju: Nasilni protesti zbog poskupljenja goriva

Haitiju: Nasilni protesti zbog poskupljenja goriva

Stanovnici glavnog grada Haitija Port-o-Prensa sklonili su se u utorak kod kuće dok je odjeknula vatra, blokade na putevima i zapaljene gume postavljene duž gradskih ulica, a demonstranti su gađali kamenjem u znak ljutnje. na očekivana nova poskupljenja goriva i kriminal, prenosi Rojters.

Najnovije demonstracije dolaze kada je inflacija dostigla najviši nivo u poslednjih deset godina, hronično nasilje bandi ostavilo je veći deo teritorije Haitija van domašaja vlade, a izbijanja krvavih bitaka između rivalskih bandi ostavila su stotine mrtvih i hiljade raseljenih.

Početak školske godine odložen je za mesec dana do oktobra, jer se roditelji muče da sastave kraj s krajem, a svakodnevni život nebrojenih Haićana isprekidana je naizgled beskrajnom potragom za gorivom. U međuvremenu, troškovi tranzita su porasli, kao i cene mnogih osnovnih namirnica.

Haićani se sada pripremaju za poskupljenje goriva, nakon nedeljnog govora premijera Ariela Henrija, usred sve veće nestašice benzina i dizela, što bi moglo da primora neka preduzeća da zatvore.

„Da li smatramo normalnim da država pokušava da uspostavi socijalne programe, a ipak je u stanju da mobiliše samo 3 milijarde gurda (26,1 milion dolara), dok mi trošimo više od 50 milijardi gurd (434,8 miliona dolara) da subvencionišemo gorivo za one koji mogu da plate po normalnim stopama“, rekao je Henri.

„Moraćemo da prilagodimo cene goriva“, upozorio je on.

Video snimci koji kruže društvenim mrežama u utorak naglašavaju tešku situaciju. Jedna prikazuje čoveka koji pokušava da se vozi motorom niz blokiranu ulicu dok ga drugi gađa kamenjem dok se ne prevrne. Čovek ustaje sa zemlje šepajući i onda se suočava sa svojim napadačem, kada se video prekida.

Drugi video prikazuje desetine Haićana kako se raštrkaju po ulici nakon zvuka pucnjave, a zatim se prebacuje na prizore ljudi kojima se pruža pomoć nakon što su zadobili očigledne rane od vatrenog oružja.

I Henri i šef nacionalne policije Haitija Franc Elbe pozvali su međunarodne partnere da pruže podršku policiji u kontroli nasilja.

„Postoje brojni izveštaji o blokadama puteva, zapaljenim gumama i bacanju kamenja na više lokacija širom metropolitanske oblasti Port-o-Prensa. Molimo vas da izbegavate sva nepotrebna putovanja i budite oprezni jer je bezbednosna situacija nepredvidiva“, saopštila je američka ambasada na Haitiju. u bezbednosnom upozorenju.

Zalihe goriva na Haitiju su na izmaku jer se uvoznici goriva bore da budu plaćeni za subvencije koje održavaju niske cene goriva u toj ostrvskoj državi i zbog poteškoća u dobijanju dolara od centralne banke, rekli su izvori Rojtersu.