SAD rade sa UN na pritužbama na hranu iz Rusije i izvoz đubriva

SAD rade sa UN na pritužbama na hranu iz Rusije i izvoz đubriva

NjUJORK – Sjedinjene Države rade sa Ujedinjenim nacijama na rešavanju pritužbi Rusije da sankcije ometaju isporuke hrane i đubriva, iako nije bilo poremećaja u izvozu robe iz Moskve, rekao je visoki američki zvaničnik rekao je u petak, piše Rojters.

Ujedinjene nacije, Turska, Ukrajina i Rusija složile su se 22. jula oko onoga što je šef UN-a Antonio Gutereš opisao kao paket aranžman za ponovno pokretanje ukrajinskog crnomorskog izvoza žitarica i đubriva i olakšavanje ruskih isporuka.

„Ne vidimo nikakav poremećaj u sposobnosti Rusije da šalje hranu na tržište“, rekao je novinarima Džejms O’Brajen, šef Kancelarije za koordinaciju sankcija Stejt departmenta. „Đubrivo još uvek stiže na tržišta istom brzinom kojom je uvek bilo.

Dok su Sjedinjene Države i drugi naglasili da ruska hrana i đubrivo ne podležu sankcijama uvedenim zbog invazije Moskve na njenog suseda 24. februara, Rusija je tvrdila da je to zastrašujuće dejstvo na njen izvoz.

„Mislim da su žalbe samo primer dezinformacija“, rekao je O’Brajen.

Vašington je „radio u dobroj veri“, rekao je O’Brajen, ali je ustvrdio da Rusiji nije potreban sporazum jer „ima pristup tržištima na druge načine“.

O’Brien je rekao da će Sjedinjene Države učiniti „sve što mogu“ da reše konkretne žalbe i da su „Rusija i UN upravo sada angažovane na nekim konkretnim zahtevima koje imaju prema sporazumu UN-a i mislim da ćemo videti napredak u tome. narednih nekoliko nedelja“.

Visoki zvaničnici UN-a i Rusije sastali su se u sredu u Ženevi da razgovaraju o pritužbama Rusije. Ujedinjene nacije su diskusije opisale kao pozitivne i veoma konstruktivne.

O’Brien je rekao da su Ujedinjene nacije posredovale na način da Sjedinjene Države razgovaraju sa nekim ruskim kompanijama o konkretnim problemima.

„Učinićemo ono što je potrebno da svakom komercijalnom igraču jasno stavimo do znanja da im je dozvoljeno da kupuju rusku hranu i đubrivo“, rekao je on novinarima, dodajući da je Vašington do sada morao da izda samo jedno takozvano pismo utehe da bi jasno razjasnio transakcija je bila dozvoljena.

Moskva kaže da logističke sankcije i ograničenja za ruske brodove koji ulaze u zapadne luke ili obezbeđivanje osiguranja ograničavaju pristup Rusije svetskim tržištima. Kaže da je ublažavanje ovih ograničenja deo izvoznog sporazuma.

Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je sporazum u sredu, rekavši da Ukrajina izvozi hranu i đubrivo u Evropsku uniju i Tursku, a ne u siromašne zemlje. Pakt koji dozvoljava ukrajinski izvoz biće obnovljen u novembru.

Ujedinjene nacije su saopštile da je 30 odsto žitarica i drugih namirnica koje su do sada napustile Ukrajinu u okviru sporazuma otišlo u zemlje sa niskim i nižim srednjim prihodima.