F1: Hamilton na začelju posle penala za Moncu

F1: Hamilton na začelju posle penala za Moncu

MONCA, Italija – Sedmostruki svetski šampion Formule 1 Luis Hamilton trebalo bi da započne nedeljnu Veliku nagradu Italije sa začelja startne postavke zbog kazni za prekoračenje broja pogosnkih agregata koji mu je dodeljen za sezonu.

Mercedes je rekao da će Hamilton, petostruki pobednik u Monci, koristiti svoju četvrtu jedinicu nakon što je oštetio jednu na Velikoj nagradi Belgije kada se sudario sa Fernandom Alonsom iz Alpine u prvom krugu.

„Moraću da se probijem najbolje što mogu sa začelja“, rekao je Hamilton novinarima u Monci, superbrzoj stazi koja je poznata po tome da nudi mogućnosti za preticanja.

Mercedes je posle Spa objavio da je Hamiltonov Mercedes imao vertikalni udar od 45G kada se automobil podigao visoko u vazduh pre nego što je jako udario u asfaltnu površinu u Les Kombu.

Hamilton se tada povukao iz trke zbog gubitka pritiska rashladne tečnosti. Treći motor je bio nov za trku u Belgiji i Mercedes je rekao da rade na planu oporavka za njega.

Hamilton je šesti u šampionatu, ali praktično van borbe za titulu, sa ogromnih 152 boda zaostatka za Maksom Ferštapenom iz Red Bula sa sedam preostalih trka.

Ferštapen je ove godine pobedio u 10 od 15 trka do sada, uključujući i niz pobeda na poslednje četiri trke.

Britanac i Ferštapen su se sudarili u Monci prošle godine, pri čemu je Red Bul završio na formuli Mercedesa i obojica su se povukla iz trke.