Selaković: Apsurdno da Slovenija ima legitimniji interes na KiM

Selaković: Apsurdno da Slovenija ima legitimniji interes na KiM

Ako je nešto apsurdno, onda je to stanovište da Slovenija ima veći i legitimniji interes na Kosovu i Metohiji nego Srbija, čija je Kosovo i Metohija autonomna pokrajina, a na osnovu poruka koje ovih dana dolaze iz LJubljane mogao bi se steći utisak da neki tamošnji politički činioci tako misle, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Selaković je tako reagovao na izjavu ministarke spoljnih poslova Slovenije Tanje Fajon koja je nazvala apsurdnom izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Slovenija narušila teritorijalni integritet Srbije priznavanjem nezavisnosti Kosova.

To što je, kako navodi Selaković, Srbija odlučila da ne problematizuje ovo pitanje u odnosima sa Slovenijom, sa kojom želimo da imamo partnerske, stabilne i obostrano korisne odnose, ne znači da odobravamo i da ćemo ikada odobravati poziciju Slovenije kada je reč o našoj južnoj pokrajini.

„Ne osporavamo Sloveniji pravo da zauzima stav po bilo kojem spoljnopolitičkom pitanju i da to pitanje tretira kao svoj državni interes, ali, isto tako, Slovenija ne bi smela da uskraćuje Srbiji pravo da štiti sopstvene državne i nacionalne interese. Svakako ne bi trebalo da potencira da je njen državni interes osporavanje državnih interesa Srbije“, saopštio je šef srpske diplomatije.

Ukoliko smo se složili da se ne slažemo po ovom, za Sloveniju sporednom, a za Srbiju ključnom državnom i nacionalnom pitanju, onda je, kako je naveo Selaković, potrebno pokazati i malo diplomatskog takta i ne dirati Srbiju tamo gde je najosetljivija.

Prema njegovim rečima, to je minimum pristojnosti koji mora da pokaže neko ko želi da neguje partnerske odnose sa Srbijom.

„Srbija, štiteći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, štiti i međunarodno pravo, a oni koji su priznali samoproglašenu nezavisnost takozvanog ‘Kosova’ prekršili su međunarodno pravo i povredili teritorijalni integritet Srbije. To što na ovu činjenicu ne podsećamo svakoga dana ne znači da se kolebamo, već da želimo da gradimo mostove i sa onima koji po ovom pitanju imaju drugačiji stav“, zaključio je Selaković.

On dodaje da upravo takav stav Srbije povećao je i nastavlja da povećava broj država koje ne priznaju tzv. „Kosovo“, već Srbiju u njenim međunarodno priznatim granicama u okviru kojih je i članica UN, saopštilo je MSP.