CNN angažuje bivšeg zvaničnika njujorške policije Džona Milera

CNN angažuje bivšeg zvaničnika njujorške policije Džona Milera

Džon Miler, koji je obavljao velike poslove i u pravosudnim agencijama i u novinarstvu, pridružuje se CNN-u kao glavni analitičar za sprovođenje zakona i obaveštajne službe, saopštila je mreža u utorak, preneo je Asošijejted pres.

Miler je tokom svoje karijere radio i za ABC Nevs i CBS Nevs. Takođe je radio u FBI, a nedavno je bio zamenik komesara za obaveštajne poslove i borbu protiv terorizma u njujorškoj policijskoj upravi.

Kao novinar, izvještavao je o terorističkim napadima 11. septembra 2001., a prije toga, dok je bio na ABC Nevs-u, dao intervju sa Osamom bin Ladenom. On je koautor knjige „Ćelija: Unutar zapleta 11. septembra“.

„Džon će pomoći da se ispuni posvećenost CNN-a da se uhvati u koštac sa složenim pitanjima, dok publici predstavlja nezavisne, objektivne vesti i smislene analize na različitim platformama“, rekao je Kris Liht, CNN Vorldvide CEO i predsednik.

Miler je počeo da radi u utorak u njujorškom birou mreže.

Miler je izazvao kritike od strane zagovornika građanskih prava i izabranih zvaničnika, uključujući gradonačelnika Erika Adamsa, zbog svedočenja gradskom veću ranije ove godine o njujorškoj policiji nakon 11. septembra, što je praksa koju je Asošiejted pres otkrio u nizu Pulicerove nagrade -pobednički članci pre jedne decenije. Policija Njujorka je raspustila program 2014. godine i rešila tužbe zbog njegove taktike, pristajući da ne sprovodi nadzor na osnovu vere, rase ili etničke pripadnosti.

Miler je rekao da, iako „postoji percepcija“ da je policija Njujorka slala ljude u džamije da špijuniraju muslimane, „nema dokaza da se to dogodilo“. On je insistirao da je odeljenje delovalo u potpunosti u skladu sa dugogodišnjim pravnim sporazumom koji reguliše njegove napore u prikupljanju obaveštajnih podataka. Tužbe su rešene bez priznanja nepravde, rekao je Miler.

Muslim Advocates, grupa uključena u tužbu koja je rešena 2018. godine, osudila je odluku CNN-a da zaposli Milera kao „okrutnu šalu“.

„Ne verujemo da kao glavni analitičar za sprovođenje zakona i obaveštajne službe na CNN-u, Miler neće nastaviti da propagira u ime organa za sprovođenje zakona i odbaciti jasnu diskriminaciju muslimana i drugih marginalizovanih zajednica“, rekao je viši politički savetnik Sumaiiah Vaheed u saopštenju.

Otkako je preuzeo vlast ranije ove godine, Liht je pokušao da usmeri CNN u pravcu pružanja više vesti a manje mišljenja. U poslednje vreme privukao je više pažnje zbog odlazaka pod njegovim nadzorom, poput bivšeg voditelja „Pouzdanih izvora“ Brajana Steltera. Prošlog petka, dopisnik CNN-a iz Bele kuće Džon Harvud objavio je da odlazi.

Harvud je radio u The Nev York Times-u i Wall Street Journal-u, kao i za NBC News.