SAD: Pretnja od poplava se nastavlja

SAD: Pretnja od poplava se nastavlja

Na jugoistoku i većem delu severoistoka SAD u ponedeljak su bili na snazi mere za poplave, pošto su prognostičari upozoravali na mogućnost bujičnih pljuskova na Praznik rada na već zasićenom terenu, preneo je Rojters.

Među najteže pogođenim oblastima u olujama ovog vikenda bila je severozapadna Džordžija, gde je na nekim mestima palo 30 centimetara kiše, rekli su prognostičari.

Poplave su prekinule vodovod u delovima okruga Čatuga u Džordžiji, gde je školski sistem prekinuo nastavu na narednih nekoliko dana, saopštile su vlasti.

„Naš glavni cilj trenutno je da povratimo situaciju sa vodom“, rekao je Erl Rejnvoter, koji je vlasnik pogrebne kuće Rainvater u Sammervilu i radi kao mrtvozornik okruga Čatuga.

„Bez vode ne možete ništa“, rekao je on u ponedeljak. „Nemamo vode osim flaširane vode i onoga što je u potocima.

Guverner Džordžije Brajan Kemp proglasio je u nedelju vanredno stanje u okruzima Čatuga i Flojd. To je usmerilo sve državne resurse da pomognu u „aktivnostima pripreme, reagovanja i oporavka“.

U okrugu Čatuga nekoliko ljudi je moralo biti spaseno iz svojih domova u nedelju, posebno u nižim delovima okruga, rekao je Rainvater. „Koristili su Jon Boats, koristili su kajake, koristili su sve što bi plutalo.

Očekuje se da će se talasi pljuskova i oluja razviti u ponedeljak u regionu, jer vlaga iz Meksičkog zaliva nastavlja da struji preko juga i severoistoka, saopštila je Nacionalna meteorološka služba. Neke oluje za obuku – oluje koje padaju nekoliko inča kiše dok se kreću preko istih oblasti poput vagona – takođe su bile moguće, saopštila je meteorološka služba.

Šansa za iznenadne poplave proširila se na severoistok, u Pensilvaniju, delove južne Nove Engleske i oblast Njujorka, saopštila je meteorološka služba. Radar je pokazao jaku traku oluja koja putuje severoistočno u unutrašnjost od Pensilvanije preko Roud Ajlenda do Masačusetsa.

Poplave opasne po život prijavljene su u ponedeljak u gradovima Providens i Krenston na Rod Ajlendu, izvestila je Nacionalna meteorološka služba. Iako nije bilo izveštaja o povređenima u toj oblasti, određeni broj puteva je zatvoren do ponedeljka popodne, uključujući deo međudržavnog puta 95 i rutu 10 – jednu od glavnih arterija za i iz Providensa.

Do kasno popodne je u nekim oblastima već palo do 10 centimetara kiše i moguće su dodatne poplave.

Delovi Džordžije, Alabame, Tenesija, Severne Karoline, Južne Karoline, Kentakija, Virdžinije i Zapadne Virdžinije bili su pod nadzorom poplava do ponedeljka uveče. Rod Ajlend, Konektikat i delovi Masačusetsa, Nju Hempšira i Mejna ostaju pod nadzorom poplava do utorka.

U Džordžiji, crkveni sveštenici i volonteri planirali su da distribuiraju vodu u ponedeljak u malim gradovima Samervil i Trion, prema agenciji za upravljanje vanrednim situacijama okruga Čatuga.

„Nikada ranije nismo imali ništa slično“, rekao je gradonačelnik Samervila Harvi Harvi.

Nakon što je u ponedeljak ujutru posetio postrojenje za prečišćavanje poplavljene vode u zajednici, Harvi je rekao: „Stvari nisu tako loše kao što smo mislili da jesu, niti koliko mogu biti loše.

Radnici su u ponedeljak bili na licu mesta i procenjivali štetu. Do ponedeljka kasno ili ranog utorka, „trebalo bi da imamo mnogo bolju procenu o tome šta treba da se uradi“, rekao je Harvi.

Školski sistem okruga Čatuga biće zatvoren u utorak i sredu zbog poplave, rekao je nadzornik Džared Hosmer.

„Bez vode ne možemo da ispiramo toalete, peremo ruke, pijemo iz fontana ili pripremamo ručkove“, rekao je Hosmer u ponedeljak objavljujući odluku.

Okrug Čatuga, oko 145 kilometara severozapadno od Atlante, dom je za oko 25.000 ljudi.