Papa kaže da ne može da poseti Kijev ili Moskvu zbog problema sa kolenom

Papa kaže da ne može da poseti Kijev ili Moskvu zbog problema sa kolenom

Papa Franja neće moći da poseti Moskvu i Kijev sve dok ne bude održan skup verskih vođa u Kazahstanu 13-15. septembra po nalogu svog lekara zbog problema sa kolenom, rekao u intervju je za CNN Portugal.

U odlomku objavljenom na veb stranici kanala, Fransis je upitan o njegovim ranije najavljenim planovima da poseti Ukrajinu i Rusiju nakon njegovog nedavnog putovanja u Kanadu kako bi podstakao dijalog za okončanje neprijateljstava između dve zemlje, piše Rojters.

„Sada ne mogu da idem jer je posle puta u Kanadu došlo do malog zastoja sa oporavkom kolena i doktor je to zabranio, rekavši ‘Pre Kazahstana ne možete da putujete’“, rekao je Fransis.

„Ali održavao sam telefonski kontakt… Među svima nama, nešto bi se moglo učiniti. Pratim (situaciju) svojim bolom i svojim molitvama. Ali situacija je zaista tragična“, rekao je on.

„Uvek verujem da dijalogom napredujemo.

U ekskluzivnom intervjuu Rojtersu u julu, Fransis je rekao da želi da poseti Kijev, ali takođe želi da ode u Moskvu, po mogućnosti prvo, da promoviše mir.

Potom je rekao Rojtersu da je zadobio „mali prelom“ u kolenu kada je napravio pogrešan korak dok je ligament bio upaljen.

Franja treba da bude u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu kako bi prisustvovao VII kongresu lidera svetskih i tradicionalnih religija.

Franja je implicitno optužio Rusiju za „oružano osvajanje, ekspanzionizam i imperijalizam“ u Ukrajini.

Vatikan je nedavno morao da evocira svoju osudu rata kako bi popravio zategnute odnose sa Ukrajinom nakon što je Franja uznemirio Kijev govoreći o ruskoj ultranacionalistkinji Darji Duginu, koja je ubijena od eksplozije automobila bombe u blizini Moskve, kao nevine žrtve rata.