Za nekoliko sati svet će znati ko će zameniti Borisa Džonsona na mestu premijera

Za nekoliko sati svet će znati ko će zameniti Borisa Džonsona na mestu premijera

U ponedeljak će se znati ko će predvoditi Konzervativnu partiju Velike Britanije i postati sledeći premijer, prenosi BBC, kako piše „Evropska istina”.

Dva meseca nakon ostavke premijera Borisa Džonsona i u jeku krize troškova života, Britanci će konačno znati ko će ga zameniti. Rezultati glasanja, u kojima je učestvovalo oko 200.000 članova Konzervativne partije, ostavljaju malo prostora za intrige jer ministarka inostranih poslova Liz Trus vodi u anketama nad bivšim ministrom finansija Rišijem Sunakom.

Ova 47-godišnja ministarka, koja je Borisu Džonsonu ostala lojalna do kraja, kada se početkom jula brojala desetina ostavki u izvršnoj vlasti, postaće treća žena na mestu premijera u britanskoj istoriji, posle Margaret Tačer i Tereza ​​Mej.

Po završetku partijskog glasanja u petak uveče, u ponedeljak u 13.30 po kijevskom vremenu trebalo bi da bude proglašen naslednik Borisa Džonsona, koji je bio primoran da podnese ostavku posle niza skandala.

Novi premijer stupa na dužnost 6. septembra nakon što ga imenuje kraljica.

Zvaničnik palate je ranije rekao da će kraljica imenovati novog britanskog premijera u svojoj rezidenciji u zamku Balmoral u Škotskoj, a ne u Bakingemskoj palati u Londonu, navodeći kao razlog probleme sa mobilnošću.

Podsetimo, predsednik Volodimir Zelenski očekuje da će novi premijer Britanije sačuvati „nasleđe“ Borisa Džonsona u borbi protiv „ruskog varvarstva“.