SAD bi mogle preduzeti mere protiv kineskog tehnološkog sektora

SAD bi mogle preduzeti mere protiv kineskog tehnološkog sektora

Bela kuća razmatra korake za ograničavanje američkih ulaganja u kineske tehnološke kompanije usred rastućih tenzija između dve najveće svetske ekonomije, izvestio je u subotu Blumberg, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Očekuje se da će američki predsednik Džo Bajden u narednim mesecima potpisati izvršnu uredbu o ograničenju ulaganja. Jedan od izvora rekao je agenciji da bi protiv TikTok-a, popularne kineske aplikacije za deljenje videa, mogla biti preduzeta posebna akcija. Ministarstvo trgovine takođe može uvesti dodatna ograničenja za čipove koji se koriste za računarstvo veštačke inteligencije.

Bela kuća navodno razgovara sa Kongresom o mogućnosti usvajanja zakona koji bi od američkih firmi zahtevao da unapred obaveste o mogućim ulaganjima u određene kineske industrije. Razmatra se i uspostavljanje sistema koji će vladi omogućiti da potpuno blokira takve investicije.

Ranije ove nedelje, dva najveća američka proizvođača čipova, Nvidia i AMD, izjavila su da je Vašington uveo nova ograničenja kako bi Kinu i Rusiju odvojio od vrhunskih čipova veštačke inteligencije. Nova ograničenja utiču na čipove grafičke procesorske jedinice, ili GPU, prvobitno razvijene za video igrice, ali su ih brzo preuzele kompanije koje upravljaju superkompjuterima, kao i naučnici i tehnološke firme kojima su potrebni za prepoznavanje govora i objekata na fotografijama.

Prema američkoj administraciji, proizvođačima čipova u zemlji sada će biti potrebne posebne izvozne dozvole za prodaju ovih vrsta čipova jer ih, zbog njihovih specifikacija, mogu koristiti Rusija i Kina za razvoj oružja i prikupljanje obaveštajnih podataka.