Moskva govori o potencijalnom putovanju Putina na G20

Moskva govori o potencijalnom putovanju Putina na G20

Više faktora, uključujući bezbednost, odlučiće da li će ruski predsednik Vladimir Putin otputovati u Indoneziju na samit G20 u novembru, rekao je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo insistirao je prošlog meseca da su mu Putin i njegov kineski kolega Si Đinping obećali da će lično prisustvovati skupu lidera najvećih svetskih ekonomija, koji će biti održan na ostrvu Bali.

Međutim, Peskov je u nedelju pojasnio da Kremlj tek treba da donese odluku u vezi sa Putinovim prisustvom samitu za dva i po meseca.

Portparol je na kanalu „Rosija 1“ upitao da li bi moglo biti opasno za ruskog lidera da putuje u Indoneziju u svetlu tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva, u kojem Zapad u velikoj meri podržava ukrajinsku stranu.

„Prilikom odlučivanja o formatu našeg učešća… svi faktori će biti uzeti u obzir, uključujući i bezbednosne faktore, naravno“, odgovorio je on.

Međutim, Peskov je potvrdio da „postoji poziv na najvišem nivou [da Putin prisustvuje], na čemu smo zahvalni zemlji domaćinu predstojećeg samita“.

Moskva je potvrdila Putinovo učešće na samitu na Baliju u julu, ali je rekla da još nije jasno da li će prisustvovati lično ili putem video veze.

Ako se Vidodoove tvrdnje potvrde, samit na Baliju bi bio prvi put da su se Putin, Si i američki predsednik Džo Bajden sastali licem u lice od pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini krajem februara.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski takođe je pozvan na događaj od strane Indonezije, uprkos tome što njegova zemlja nije u G20.

Bajden i neki drugi zapadni političari ranije su tražili da se Putinu zabrani prisustvo na samitu, ali Vidodo je odoleo ovom pritisku i insistirao da ruski lider mora da dođe na Bali.