Obaveštajci: Akcije ukrajinskih snaga fokusirane na tri pravca

Obaveštajci: Akcije ukrajinskih snaga fokusirane na tri pravca

Britanski obaveštajci izveštavaju da su dejstva ukrajinske vojske u Hersonskoj oblasti postala izvesno taktičko iznenađenje za ruske snage, a ruska komanda će uskoro morati da odluči gde će baciti rezerve koje su joj na raspolaganju, piše „Evropska istina”.

Oružane snage Ukrajine u ponedeljak, 29. avgusta, otpočele su kontraofanzivna dejstva na jugu.

„Jedan od elemenata ove ofanzive je nastavak napredovanja na širokom frontu zapadno od Dnjepra, fokusirajući se na tri pravca unutar rusko okupiranog dela Hersonske oblasti. U ovoj operaciji neposredni zadaci su ograničeni, ali ukrajinske snage čini se da su postigli izvesno taktičko iznenađenje, koristeći nedostatke logistike i upravljanja i komandovanja u ruskoj vojsci“, navodi se u pregledu rata u Ukrajini britanskog Ministarstva odbrane za 3. septembar.

Kako se borbe nastavljaju i u oblasti Donbasa i Harkova, primećuju obaveštajci, „ključna odluka za rusku komandu u narednim danima biće gde će usmeriti operativne rezerve koje su u stanju da prikupe“.

U pregledu za prethodni dan rečeno je da ruske vojno-strateške vežbe ne mogu da obezbede sposobnost ruske armije za izvođenje velikih, složenih operacija – sudeći po tome kako se razvijaju događaji u rusko-ukrajinskom ratu.