Kalifornija: Potpisan zakon o održavanju rada nuklearnih poslednjih reaktora

Kalifornija: Potpisan zakon o održavanju rada nuklearnih poslednjih reaktora

LOS ANĐELES – Demokratski guverner Kalifornije Gavin Njusom potpisao je u petak zakon koji je nameravao da otvori put za posljednju nuklearnu elektranu u državi koja radi dodatnih pet godina, potez za koji je rekao da je neophodan da bi se sprečili mogući nestanci struje u državi prelazi na solarne i druge obnovljive izvore.

Njegovo odobrenje usledilo je dan nakon što je plan odobren na neograničenom glasanju u državnoj skupštini i Senatu, i uprkos kritikama ekologa da je elektrana opasna i da bi trebalo da bude zatvorena prema planu do 2025.

Njusom nema direktnu vlast nad biljkom sa dve kupole, koja se nalazi na litici iznad Pacifika na pola puta između Los Anđelesa i San Franciska. PG&E mora da dobije odobrenje za duži rok od američke nuklearne regulatorne komisije, koja nadgleda bezbednost postrojenja, kao i niza državnih agencija.

Postoje i druga pitanja, uključujući da li će se PG&E kvalifikovati za udeo od 6 milijardi dolara koje je Bajdenova administracija izdvojila za spasavanje nuklearnih elektrana u opasnosti od zatvaranja. Država bi mogla da odustane od sporazuma ako se reaktori ne kvalifikuju za savezne dolare.

Zvaničnici PG&E rekli su da su željni sigurnosti u pogledu budućnosti fabrike zbog poteškoća da se okrene kurs za postrojenje koje je krenulo u trajno penzionisanje, ali sada treba da se pripremi za potencijalno duži životni vek. Među izazovima: Naručivanje dovoljno nuklearnog goriva i buradi za skladištenje istrošenog goriva, za šta može potrajati i do dve godine.

Njusomov plan je takođe ponovo pokrenuo dugotrajnu debatu o seizmičkoj bezbednosti na lokaciji. Izgradnja u Diablo kanjonu počela je 1960-ih. Kritičari kažu da bi potencijalno podrhtavanje usled kvarova u blizini zemljotresa koje nije bilo prepoznato kada je projekat prvi put odobren – jedan obližnji rased nije otkriven do 2008. godine – mogao da ošteti opremu i oslobodi radijaciju. PG&E je dugo rekao da je postrojenje bezbedno, što je procena koju je NRC podržao.

Takođe nije poznato koliko će koštati ažuriranje fabrike na duži rok. PG&E odlaže održavanje jer se očekivalo da će fabrika biti zatvorena do 2025.