FTC: Revizija kupovine One Medical za 3,9 milijardi dolara

FTC: Revizija kupovine One Medical za 3,9 milijardi dolara

NjUJORK — Federalna trgovinska komisija istražuje Amazonovu akviziciju primarne zdravstvene organizacije One Medical vrednu 3,9 milijardi dolara, potez koji bi mogao da odloži završetak posla.

I One Medical i Amazon primili su u petak zahtev za dodatnim informacijama u vezi sa FTC pregledom spajanja, prema podnesku koju je podneo regulatorima za hartije od vrednosti matična kompanija One Medical, 1Life Healthcare Inc., sa sedištem u San Francisku.

Amazon je krajem jula najavio planove da kupi One Medical, medicinsku uslugu tipa konsijerž sa otprilike 190 medicinskih kancelarija na 25 tržišta. Prošle nedelje, gigant e-trgovine rekao je da će zatvoriti sopstvenu hibridnu virtuelnu uslugu kućne nege pod nazivom Amazon Care, konkurent One Medical, jer ne zadovoljava potrebe kupaca.

Ugovor One Medical, prvi koji je objavljen pod izvršnim direktorom Endijem Džasijem, bio je još jedan podsticaj za zdravstvenu zaštitu za Amazon nakon kupovine online apoteke PillPack za 750 miliona dolara 2018. Grupe koje pozivaju na strože antimonopolske propise brzo su pozvale FTC da blokira spajanje , tvrdeći da bi to dodatno proširilo ogromnu tržišnu moć kompanije.

Portparol Amazona je odbio da komentariše.

FTC je već istraživao praksu registracije i otkazivanja Amazon Prime-a i izdao je građanske sudske pozive u tom slučaju.

Prošle godine, kompanija je bezuspešno tražila da predsednica FTC-a Lina Kan odustane od odvojenih antimonopolskih istraga o njenom poslovanju, tvrdeći da bi ona bila pristrasna. Kan je bio značajan kritičar Amazona sa sedištem u Sijetlu i drugih Big Tech kompanija pre nego što je preuzeo predsedavanje. Kao student prava na Jejlu 2017. godine, napisala je uticajnu studiju pod nazivom „Amazonov antitrust paradoks“.