Severnoj Koreji zaprećeno „maksimalnim“ odgovorom na sledeću nuklearnu probu

Severnoj Koreji zaprećeno „maksimalnim“ odgovorom na sledeću nuklearnu probu

Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan obećale su da će „maksimizirati” svoj odgovor na sledeću nuklearnu probu Severne Koreje, rekao je visoki bezbednosni zvaničnik u Seulu, usred ponovljenih predviđanja da se Pjongjang priprema za još jedno suđenje.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka na visokom nivou između Seula, Vašingtona i Tokija u četvrtak, najviši savetnik za bezbednost Južne Koreje Kim Sung-han rekao je da će još jedna severnokorejska nuklearna proba izazvati oštru reakciju tri saveznika.

„[Mi] smo se složili da ne sme biti naivnog razmišljanja ili reakcije da je Severna Koreja izvela šest nuklearnih proba i da će [novi test] biti samo još jedan“, rekao je on, dodajući „Ako Severna Koreja izvede svoj sedmi nuklearni test, naša reakcija će se sigurno razlikovati od onih do sada.”

Komentari su usledili nakon sednice u Honoluluu na Havajima u kojoj su učestvovali Kim, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i njihov japanski kolega Takeo Akiba. U izveštaju Bele kuće na sastanku se navodi da su tri zvaničnika razgovarala o „zaštiti i unapređenju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“ i „osudila [Severnokorejski] nastavak razvoja svojih programa balističkih projektila i oružja za masovno uništenje“, između ostalog.

Međutim, bezbednosni zvaničnici nisu precizirali koji će dodatni koraci biti preduzeti kao reakcija na sledeći test Pjongjanga, a Kim je samo naveo da će odgovor biti „maksimiziran“ u pokušaju da ubedi Severnu Koreju da je to „pogrešna odluka“.

Dok je najnoviji test Pjongjanga, šesti u njegovoj istoriji, izveden u septembru 2017, zvaničnici u SAD i Južnoj Koreji tvrde da je zemlja završila „sve pripreme“ za još jedno nuklearno suđenje i da samo čeka pravi trenutak. Prema rečima bivšeg šefa obaveštajne službe Seula Parka Jie-vona, to bi moglo da dođe već u novembru, „uoči međuizbora“ u SAD. „Oni će to učiniti kako bi pokazali… da [njihov] projektil može da odleti u SAD, noseći minijaturizovanu i lakšu bojevu glavu, i da zadaju udarac administraciji Džoa Bajdena“, rekao je Park tokom radio intervjua prošlog meseca. .

Severna Koreja nije objavila planove za testiranje, ali je nedavno obećala da će unaprediti razvoj svog nuklearnog arsenala „najvećom mogućom brzinom“ i upozorila da je njeno „odvraćanje od nuklearnog rata“ „potpuno spremno“ da odgovori na sve pretnje.

Trosmerni sastanak na Havajima u četvrtak je usledio pošto su Sjedinjene Države i Južna Koreja završile svoju poslednju rundu velikih vojnih vežbi, koje je Pjongjang više puta osuđivao kao provokativne, videći ih kao probu za invaziju.