Brod za žito iz Ukrajine odvučen na sidrište u Istanbulu, saobraćaj ponovo otvoren

Brod za žito iz Ukrajine odvučen na sidrište u Istanbulu, saobraćaj ponovo otvoren

ISTANBUL-  Teretni brod koji je prevozio više od 3.000 tona kukuruza iz Ukrajine otegljen je u petak na sidrište u Istanbulu nakon što se nakratko nasukao, saopštila je brodarska agencija, što je prvi takav incident u okviru Ujedinjenih nacija. Izvozni ugovor uz posredovanje nacija, javlja Rojters.

Turska državna televizija TRT Haber saopštila je da je saobraćaj u moreuzu Bosfor ponovo otvoren nakon što je zaustavljen zbog prizemljenja 173-metarske Ladi Zehme zbog kvara na kormilu oko 18:00 GMT.

Brodarska agencija Tribeka saopštila je da je operacija tegljenja i spasavanja Lejdi Zehme počela u 21:10 GMT i da je bacila sidro na području južnog Bosfora u 23:30 GMT.

U incidentu niko nije povređen, saopštila je kancelarija guvernera Istanbula. Tokom prizemljenja, pramac broda je bio oko 150 metara od obale u prometnom naselju Bebek, prema podacima svedoka i Refinitiv Eikon.

Podaci o isporuci pokazuju da je brod bio na sidru u Mramornom moru, nedaleko od obale Istanbula, u petak ujutro.

Ukrajinski izvoz žitarica je opao nakon što je Rusija 24. februara izvršila invaziju na tu zemlju i blokirala njene crnomorske luke, što je podstaklo globalne cene hrane i izazvalo strah od nestašice u Africi i na Bliskom istoku.

Tri luke su deblokirane prema sporazumu koji su 22. jula potpisali Moskva i Kijev, a uz posredovanje UN i Ankare.

Zajednički koordinacioni centar (JCC) sa sedištem u Istanbulu – koji nadgleda sporazum i uključuje zvaničnike UN, Rusije, Ukrajine i Turske – rekao je Rojtersu da se brod „nasukao tokom prolaska iz moreuza“ i da je turska izvršila operaciju hitnog ukrcavanja vlasti.

Ranije ove nedelje JCC je saopštio da je Ladi Zehma odobrena da otplovi iz ukrajinske luke Černomorsk za Ravenu, u Italiji, sa 3.000 tona kukuruza. Turska brodarska kompanija Tribeca saopštila je da sadrži 30.274 tone kukuruza.

Od srede je iz Ukrajine izvezeno oko 1,55 miliona tona žitarica i drugih prehrambenih proizvoda u okviru sporazuma, dok je omogućeno 139 dolaznih i odlaznih putovanja, saopštio je JCC.

Ovakvi incidenti su retki na živopisnom Bosforu, koji deli najveći grad Turske i povezuje Crno more sa Mramornim morem i dalje sa Mediteranom.

Teretni brod sa ukrajinskim kukuruzom nasukao se u Bosforskom moreuzu