Nissan želi da iskoristi američki poreski kredit za EV

Nissan želi da iskoristi američki poreski kredit za EV

TOKIO – Nissan će agresivnije podsticati električna vozila da iskoriste prednosti novog zakona SAD koji daje do 7.500 dolara poreskih kredita, saopštio je u petak japanski proizvođač automobila, prenosi Asošijejted pres.

Predsednik Džo Bajden potpisao je prošlog meseca značajan zakon o klimatskim promenama i zdravstvenoj zaštiti. Poreski kredit se može koristiti za podmirenje troškova kupovine električnog vozila proizvedenog u SAD.

Električni automobil Nissan Leaf je među modelima koji se kvalifikuju, ali, prema zakonu, vozila moraju da sadrže bateriju napravljenu u Severnoj Americi sa mineralima iskopanim ili recikliranim na kontinentu da bi bila kvalifikovana.

Glavni direktor za održivost Joji Tagava je priznao da je proces kvalifikacije bio složen, dok je naglasio da Nissan želi da iskoristi zakon kako bi ublažio troškove za kupca.

„U ovom trenutku smo u procesu detaljne analize“, rekao je on novinarima na onlajn brifingu, napominjući da su detalji o tome šta bi Nissan mogao da uradi još uvek neodlučni.

Tesla modeli, kao i električni pikap Ford serije F, BMV Ks5 i plug-in hibrid Jeep Vrangler su među modelima koji će moći da se kvalifikuju za poreske olakšice.

Nissan Motor Co., u savezu sa francuskim proizvođačem automobila Renoom, bio je među prvima koji su se zalagali za potpuno električna vozila sa nultom emisijom sa Leaf-om, koji je pušten u prodaju 2010. Više od 600.000 Leaf električnih automobila je do sada prodato širom sveta.

Veliki proizvođači automobila širom sveta nedavno su najavili ulaganja kako bi ubrzali prelazak na električna vozila, pošto raste zabrinutost zbog klimatskih promena i cena gasa.

Nissan je rekao da pokušava da svoje operacije i proizvode učini čistijim, sigurnijim i inkluzivnijim, ispitujući nabavku, proizvodnju i prodaju, kao i svoju liniju. Kompanija, sa sedištem u Jokohami u Japanu, radiće sa partnerima iz alijanse i vladama na postizanju tih ciljeva, rekao je Tagava.

Imidž Nissanovog brenda je narušen kada je Karlos Gon, dve decenije zvezdani direktor Nissana, uhapšen u Japanu 2018. pod optužbom da je prijavio manje odštete i zloupotrebio novac kompanije. Ghosn je skočio na kauciju u decembru 2019. i sada živi u Libanu. Kaže da je nevin i da je bio nepravedno na meti nekih u Nissanu, zabrinut da će Reno dobiti veći uticaj.